Skip to main content
main-content
Top

23-01-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Patiënt wordt onwel in de praktijk | Video

Flauwvallen, een aanval van hypoglycemie krijgen of zelfs een hartaanval: een patiënt kan plotseling onwel worden terwijl hij in de behandelstoel ligt. Weet u wat u dan moet doen? Vijf tips.

 1. Zorg dat u altijd op de hoogte bent van de medische achtergrond van uw patiënt. Check voor de behandeling iemands medische anamnese: is iemand hart- of diabetespatiënt of is er sprake van een andere risicovolle aandoening?
    
 2. Wordt iemand onwel, neem dan in eerste instantie goed waar wat er aan de hand is. Wat ziet u, wat hoort u, hoe is de ademhaling? Aarzel niet om er een collega bij te roepen en bij de minste aanleiding 112 te laten bellen.
    
 3. Wordt een patiënt onwel, noem zijn of haar voor- en achternaam. Pak de schouders vast en noem ook uw eigen naam. Reageert de patiënt niet, laat dan 112 bellen.
   
 4. Check de ademhaling van de patiënt gedurende tien seconden door hardop te tellen. Ademt de patiënt? Leg hem dan, samen met uw assistent, in de stabiele zijligging zodat de luchtweg vrij blijft.
    
 5. Als u de patiënt niet zelf kunt helpen, wacht dan op de ambulance en neem in de tussentijd eventueel contact op met de huisarts van de patiënt, omdat deze wellicht nuttige informatie kan verstrekken.


Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

Beeldrechten