Skip to main content
main-content
Top

05-12-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Financiële belemmering implantologische behandeling melden

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het zijn niet alleen patiënten, maar ook tandartsen die zich rond deze tijd van het jaar bezorgd afvragen wat verzekeraars volgend jaar in petto hebben qua vergoedingspercentages. Te lage vergoedingen betekenen immers maar al te vaak een verminderde zorgvraag, met slechtere mondgezondheid tot gevolg. 

Implantologische behandelingen

Aan het eind van het kalenderjaar gaat Nederland zich weer beraden over inhoud en hoogte van ziektepolissen. Met elk jaar diezelfde riedel: wat biedt de zorgverzekering volgend jaar, wat moet dat gaan kosten en hoe pakt de vergelijking met andere zorgverzekeraars uit? Er is nu alweer het nodige gedoe over de vergoeding voor implantologische behandelingen.
CZ hanteert lagere vergoedingen voor implantologie bij niet-gecontracteerde tandartsen. De KNMT heeft hierover inmiddels vragen gesteld. 

Lagere vergoedingspercentages

CZ heeft bekend gemaakt dat zij vanaf 1 januari 2018 als volgt vergoedt: bij Zorgverzekering Natura Select wordt 70% vergoed en bij Zorgverzekering Natura Direct 65%. Bij een restitutiepolis gelden deze percentages niet. 

De KNMT heeft daarop gereageerd met de mededeling dat de minimale vastgestelde vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg 75% tot 80% dient te zijn. De KNMT wijst erop dat volgens jurisprudentie zorgverzekeraars voor niet-gecontracteerde zorg weliswaar zelf de hoogte kunnen bepalen, maar dat dat dan wel goed onderbouwd moet worden. Een lagere vergoeding mag voor de patiënt geen belemmering zijn om naar tandarts te gaan. 

Schriftelijk verzoek indienen

CZ heeft als weerwoord dat in de clausule van Natura Select en Natura Direct –polis vermeld staat dat patiënten die zich bij hun gang aan de tandarts door de gehanteerde tarieven belemmerd voelen, een schriftelijk verzoek kunnen indienen tot vergoeding van een hoger percentage.

Het is de vraag of patiënten de kleine lettertjes lezen en of schriftelijke verzoeken ingediend zullen worden. Grote kans dat de patiënt van de mogelijkheid tot verzoek om een hogere vergoeding niet op de hoogte is. Daarom wil de KNMT deze mogelijkheid graag onder de aandacht brengen. 

Tandartsen, die door dit door CZ gehanteerde vergoedingssysteem ondervinden dat patiënten een implantologische behandeling niet kunnen betalen, wordt verzocht dit bij de tandarts, KNMT en/of CZ te melden.

Bron: KNMT

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

04-07-2017 | Tandheelkunde | E-learning

De correctieve fase van implantaattherapie

In deze e-learning woont u de behandeling bij van twee patiënten bij wie een implantaat wordt geplaatst, en wordt uitgelegd waarom het langetermijnsucces van een implantologische behandeling grotendeels wordt bepaald door hoe goed de voorzorg is geweest en de nazorg wordt uitgevoerd. 


Aanbevolen

2008 | wo | Boek

Orale implantaten in de algemene praktijk

Orale implantaten zijn niet meer weg te denken uit de mondzorg. Toch heeft het lang geduurd voordat het implantaat zijn weg vond in de geneeskunde. De opmars begon in de orale geneeskunde. Implantaten werden daarna steeds vaker toegepast bij amput


Aanbevolen

01-04-2017 | Lichamelijke klachten door vaste implantaatgedragen constructie

Implantaten: om hoofdpijn van te krijgen!

De orale implantologie is niet meer weg te denken uit de hedendaagse tandartspraktijk. Doordat er steeds meer implantaten worden geplaatst worden we ook in toenemende mate met complicaties geconfronteerd. In dit artikel worden twee patiënten …


Aanbevolen

01-02-2017 | Boormal maken en implantaten plaatsen op één dag

Sneller, eenvoudiger en toch nauwkeurig!

Het gebruik van boormallen bij implantologische behandelingen is al enige tijd gemeengoed. Het is, zeker op plaatsen waar weinig botvolume aanwezig is of de latere prothetiek erg nauw luistert, een nuttig hulpmiddel. Met name sinds de komst van de …


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.