Skip to main content
main-content
Top

21-04-2021 | Tandheelkunde | Nieuws

Een thuiswedstrijd met publiek en pers

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De organisatie Dokters van de Wereld rijdt de komende maanden door Nederland met een bus vol tandheelkundige zorg voor minder bedeelden. Mensen die te weinig geld hebben voor noodzakelijke tandheelkundige hulp kunnen in de bus een gratis noodbehandeling krijgen. Daarnaast geeft een mondhygiënist gratis instructie. Tandarts van dienst in de bus is Didi Landman. Voor TandartsPraktijk doet zij maandelijks verslag van het wel en wee in de bus. Deel II, Rotterdam.

Op zaterdag 20 maart streek de mondzorgcaravaan neer in mijn eigen mooie stad, Rotterdam. Ons hoofddoel was om de mensen met een betalingsachterstand te helpen, maar ook om aan de buitenwereld te laten zien hoe groot het probleem is.

Eenendertig Rotterdamse tandartsen hadden zich belangeloos beschikbaar gesteld om deze mensen met pijn te helpen en al heel snel waren er honderdnegentig aanmeldingen voor deze dag.

Enorme problemen

Al binnen één week moesten we de aanmeldingen stopzetten, want anders kon niet iedereen worden ingedeeld bij een tandarts. De problemen waren enorm en te uitgebreid om in een half uurtje op te lossen! Er waren mensen met dikke gezichten, afgebroken tanden en kiezen die al weken niet konden slapen van pijn. De planning moest dus worden aangepast van een half uur naar een uur per patiënt.

Om 10 uur stonden zeven tandartsen, zeven assistentes, een mondhygiënist, een kaakchirurg , twee preventie-assistenten en twee gastvrouwen klaar in onze praktijk aan de Terbregseweg.

Langzamerhand kwamen de patiënten ook opdagen (10 uur ’s ochtends was misschien een beetje te vroeg ingeschat voor onze doelgroep). Om 11 uur was er zelfs meer pers dan patiënten en mocht ik mijn verhaal een aantal keer vertellen; aan het Algemeen Dagblad, de regionale zender TV Rijnmond, Hart van Nederland en Eén vandaag. Heel fijn om te merken dat er zoveel belangstelling is en dat iedereen zo meeleeft met deze doelgroep. Het is een groot gezondheidsprobleem en het is niet te begrijpen hoe dit kan in zo’n welvarend land als Nederland.

Hartverwarmend

Twee van mijn patiënten die ik 2 jaar geleden behandeld heb in de daklozenpraktijk waren ook aanwezig en werden uitgebreid geïnterviewd. Hartverwarmend om hun verhalen te horen en te horen hoe hun levens veranderd zijn door een mooi en pijnvrij gebit. Ze konden weer solliciteren, hadden beiden een nieuwe kapsel, nieuwe kleding en liepen vol zelfvertrouwen rond. Hoe mooi is dat!

De dag was een groot succes! Ook een paar tandtechniekers hebben zich belangeloos aangeboden om plaatjes te maken voor de vervolgbehandeling. Want ja… een volledige prothese wordt dan wel uit de basisverzekering vergoed, maar als je nog 2 hoektanden hebt die als retentie kunnen dienen, dan wordt het plaatje niet vergoed uit dezelfde basisverzekering. Beetje raar toch?!

Preventie en preventie

Zelf gebruik ik altijd het volgende voorbeeld ter vergelijking: met een oorontsteking kan je zonder zorgen naar een KNO-arts, maar 2 centimeter verder zit een ontstoken kies en als die getrokken moet worden heb je een aanvullende verzekering nodig. Wij helpen mensen van de pijn af en doen controles. En we doen vooral aan preventie, preventie en nogmaals preventie! Misschien hebben we dan over 20 jaar de boor helemaal niet meer nodig.

Rotterdam heeft in ieder geval na 20 maart weer meer mensen zonder tand-/kiespijn. De volgende stop is Maastricht op 30 april, ben benieuwd wat de Limburgse stad ons gaat brengen!

Tekst: Dokters van de Wereld, Didi Landman
Beeld: Arie Kievit

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail