Skip to main content
main-content
Top

07-11-2019 | Tandheelkunde | Nieuws

Duitse tandarts trok langste mensentand ter wereld: “Het was geweldig”

Tandarts Max Lukas uit Offenbach heeft de langste mensentand ter wereld getrokken. De hoektand was 3,72 centimeter lang en werd uit de mond getrokken van een Duitse patiënt met Kroatische roots die zich met hevige pijn in de praktijk van Lukas had gemeld.

“Hij had een zwelling’’, herinnert de tandarts zich. “De hoektand leek een ontsteking in de bovenkaak te hebben veroorzaakt.” Lukas maakte een röntgenfoto en zag toen gelijk dat het geen normale tand was: “Hij was ongelooflijk lang. Dat was geweldig.”

Trekken

De tandarts twijfelde niet om de tand onmiddellijk te trekken. “Behandeling was niet mogelijk.” Het trekken van de tand ging echter niet zonder slag of stoot – de tand dreigde te breken – maar uiteindelijk lukte het. En zo kon de patiënt zonder pijn de praktijk uit lopen.

Dit incident vond plaats in september 2018. Maar sinds afgelopen week mag Lukas zich officieel de tandarts noemen die de ‘langste mensentand ter wereld’ trok. Want toen erkende Guinness World Records namelijk het record. Daarvoor waren onder meer een wetenschappelijke publicatie, een second opinion van een andere tandarts, tal van documenten én toestemming van de patiënt nodig.

3,72 centimeter

De tand was met 3,72 centimeter, een halve millimeter langer dan de tand van de vorige recordhouder uit India.

Het verhaal is binnenkort te lezen in het recordboek van Guinness. Lukas: “Elke tandarts ter wereld zal dat lezen.” Het certificaat van het record dat hij onlangs ontving, wil hij ophangen in zijn praktijk in Offenbach. En de tand? Die bewaart hij, uiteraard in overleg met zijn patiënt.

Bron: AD

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Beeldrechten