Skip to main content
main-content
Top

07-12-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Vanessa Hollaar promoveert op verbetering complexe mondzorg bij verpleeghuisbewoners

Longontsteking is een belangrijke overlijdensoorzaak bij verpleeghuisbewoners. Slikproblemen en slechte mondgezondheid vormen een risico voor het ontstaan van een longontsteking door verslikking.  Dr. Vanessa Hollaar, HAN-docent Mondzorgkunde en onderzoeker bij het Lectoraat Neurorevalidatie van de HAN, is op 13 september aan de Radboud Universiteit gepromoveerd op het onderzoek: 'Chlorhexidine solution and pneumonia in care dependent elderly people'. 


Dagelijkste mondverzorging vermindert het aantal mondbacteriën, maar het is onduidelijk welke interventies effectief zijn om verslikkingslongontsteking te verminderen. Ook is meer inzicht nodig in welke kennis en vaardigheden verplegend personeel moet hebben voor het uitvoeren van complexe mondverzorging bij zorgafhankelijke cliënten.

Uit het onderzoek van Vanessa Hollaar bij 103 verpleeghuisbewoners in 17 verpleeghuizen, blijkt dat het tweemaal dagelijks toevoegen van een desinfecterend spoelmiddel met 0,05% chloorhexidine aan de mondverzorging bij verpleeghuisbewonders met slikproblemen niet zorgt voor een afname van het aantal longontstekingen door verslikking. 

Aanbevelingen

Een van de aanbevelingen uit het onderzoek is om standaard bij elke cliëntopname een slikonderzoek uit te voeren. Om goed te kunnen slikken, is een gezonde én pijnvrije mond met een goede kauwfunctie noodzakelijk.

Daarnaast blijkt het verpleegkundig personeel gebrek aan kennis te hebben over het reinigen van kunstgebitten en ervoeren zij praktische belemmeringen bij het uitvoeren van de dagelijkse mondverzorging.

Toekomstige mondzorgprofessionals

Het is belangrijk dat toekomstige (mond)zorgprofessionals zo worden opgeleid dat zij de orale, tandheelkundige en medische complexiteit van mondzorg bij zorgafhankelijke ouderen aan kunnen ter verbetering van de mondgezondheid en ter voorkoming van problemen in de algehele gezondheid.

Zodra mondzorgprofessionals vast lid zijn van een multidisciplinair zorgteam in het verpleeghuis kunnen zij bijdragen aan de verbetering van de mondzorg en daarmee aan de gezondheid van de bewoners.

Download het proefschrift van Vanessa Hollaar: Chlorhexidine solution and pneumonia in care-dependent elderly people
Bron: Radboudumc, HAN Mondzorgkunde

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Mondzorg voor kwetsbare ouderen: de situatie vanuit het perspectief van ouderen

Het aantal dentate kwetsbare ouderen met specifieke tandheelkundige noden en behoeften neemt snel toe. Daarnaast speelt het cliëntperspectief bij het vaststellen van de juiste zorg een steeds grotere rol. Door deze ontwikkelingen worden zowel aan de


Aanbevolen

01-08-2016 | Cursussen en opleidingen | Uitgave 4/2016

Mondzorgprojecten voor ouderen in zorginstellingen

Het Ivoren Kruis introduceert voor de oudere patiënt het vrijwilligersproject (h)Oud de mond gezond. Dat dit project geen overbodige luxe is, mag duidelijk zijn.Rondom het project ontstaan allerlei initiatieven, vooral ook op opleidingen. Ik sprak …

​​​​​​​

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.