Skip to main content
main-content
Top

29-01-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Digitale technieken in de tandartspraktijk

Marieke van der Zande onderzocht de invloed van digitale technologieën op het werken in tandartspraktijken, en welke afwegingen tandartsen maken bij het gebruik ervan. Ze ontdekte dat tandartsen behoorlijk veel digitale technologieën gebruiken, hoewel hierin grote onderlinge verschillen bestaan. 


In de mondzorg vinden veel vernieuwingen plaats op het gebied van digitale technologieën. Voorbeelden hiervan zijn digitale röntgenapparaten en 3D-mondscanners waarmee het maken van gipsafdrukken kan worden vervangen. Een belangrijke vraag hierbij is welke nieuwe technieken de mondzorg daadwerkelijk verbeteren of het werk in tandartspraktijken vergemakkelijken. Tandartsen moeten steeds opnieuw afwegen welke vernieuwingen ze wel en niet zullen gebruiken. Bestaand onderzoek in de tandheelkunde richt zich vooral op technische kenmerken van technologieën. Marieke van der Zande onderzocht de invloed van digitale technologieën op het werken in tandartspraktijken, en welke afwegingen tandartsen maken bij het gebruik ervan. Ze ontdekte dat tandartsen behoorlijk veel digitale technologieën gebruiken, hoewel hierin grote onderlinge verschillen bestaan. 

Naast kenmerken, kosten, of bewezen effecten van technologieën hebben ideeën en verwachtingen over digitalisering veel invloed. Enerzijds verwachten tandartsen dat gebruik van digitale technologieën het tandartsberoep en de mondzorg zal veranderen. Anderzijds uiten ze twijfels over de rol van digitale technologie in het beroep, en over meerwaarde ervan voor de mondzorg. Zulke ideeën over de rol van digitalisering in de toekomst van het tandartsberoep bleken sterke drijfveren van tandartsen om wel of niet digitale technologieën te gebruiken.

Ga voor meer informatie naar het proefschrift Digital technology use in dental practice.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Beeld: Fotolia

Tip

Boek Nucleaire geneeskunde

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Beeldrechten