Skip to main content
main-content
Top

28-10-2016 | Tandheelkunde | Web-TV

Diabetes in de tandartspraktijk

Geschatte tijdsduur:
1uur 30min
Geaccrediteerd tot:
05-11-2021
Punten:
2
Geaccrediteerd door:
Kwaliteitsregister tandartsen, Q-keurmerk

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.200 bij.  Ongeveer 90% van de patiënten heeft diabetes mellitus type 2, een metabole aandoening die vaak samengaat met overgewicht, hypertensie en verhoogde bloedcholesterolconcentraties. In 2010 hadden zo’n 200.000 Nederlanders diabetes zonder dat ze het wisten. Het huidige precieze aantal is niet bekend.

Behandeling van diabetes mellitus is noodzakelijk om op lange termijn de kans op ernstige complicaties met irreversibele orgaanschade te verkleinen. Gingivitis en parodontitis komen vaker voor bij patiënten met diabetes mellitus en worden inmiddels ook als complicaties van de ziekte beschouwd. Samenwerking tussen zorgverleners is belangrijk voor een goede zorg voor patiënten met diabetes mellitus.

Tijdens deze uitzending gaan emeritus hoogleraar geriatrische tandheelkunde Cees de Baat en internist/diabetoloog Victor Gerdes in op de problematiek die zich aan de tandarts voordoet, zoals:

  • Verschil diabetes 1 en 2
  • Signalering orale problemen
  • Risico’s, zoals gingivitis, parodontitis, droge mond en cariës
  • Casuïstiek angiopathie en orale problemen
Sprekers
Accreditatie
Kosten
Wat is een web-tv?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Diabetes en tandheelkunde

Beeldrechten