Skip to main content
main-content
Top

17-03-2021 | Tandheelkunde | Nieuws

De Tandartsbus van Dokters van de Wereld

De organisatie Dokters van de Wereld rijdt de komende maanden door Nederland met een bus vol tandheelkundige zorg voor minder bedeelden. Mensen die te weinig geld hebben voor noodzakelijke tandheelkundige hulp kunnen in de bus een gratis noodbehandeling krijgen. Daarnaast geeft een mondhygiënist gratis instructie. Tandarts van dienst in de bus is Didi Landman. Voor TandartsPraktijk doet zij maandelijks verslag van het wel en wee in de bus. Deel I, Amersfoort.   

We zijn van start! Op 23 februari ging de Tandartsbus van Dokters van de Wereld voor de eerste keer op pad. Aan boord chauffeur Erik, oud marineman, die de ruim negen meter lange bus handig bestuurde, preventie-assistente Danique en ik. Op weg naar patiënten die nergens anders terecht kunnen voor goede mondzorg. De eerste stop was in Amersfoort.

Het was wel even wennen. Werken in een omgebouwde bus met Erik die ook als assistent dienst deed, in vergelijking met mijn eigen praktijk en eigen vertrouwde assistente. De ‘four handed dentistry’ kreeg een hele nieuwe betekenis.

Een geweldig initiatief

In 2019 ben ik met hen in contact gekomen door mijn werk als straattandarts in Rotterdam. Dokters van de Wereld doneerde eenmalig een bedrag aan mijn stichting ‘Dental care for the homeless people’ die gratis mondzorg verleent aan mensen aan de rand van de samenleving. Hierna heb ik meegedaan aan een onderzoek hoeveel mensen in Nederland niet naar de tandarts gaan en naar de staat van hun gebit.

Na één jaar bleek dat meer dan 1,5 miljoen mensen in Nederland geen gesaneerd gebit hebben. De belangrijkste reden om niet naar de tandarts te gaan is geld. Ze verkeren in financiële problemen en zitten vaak in de schuldsanering. Begin 2021 ben ik gevraagd om samen met Dokters van de Wereld om één keer per maand met de Tandartsbus door Nederland te trekken om mensen gratis te behandelen.

Mijn passie om mensen te helpen is al begonnen in mijn studententijd in Zuid-Afrika. Niet in een mooie en goed uitgeruste bus, maar gewoon met de trein op pad en dan op een bankje, met de zon als lamp.

Amersfoort

Ik ben dankbaar dat ik via Dokters van de Wereld mensen op deze manier kan helpen. Tijdens deze eerste ‘bus-ervaring’ in Amersfoort ben ik erg geschrokken. De mensen die we behandelden, zijn mensen zoals u en ik. Maar de verwaarloosde gebitten die ik in de bus zag, verwacht je bij daklozen, niet bij een horecaondernemer die failliet is gegaan.

In een dagje kan ik natuurlijk niet de wereld veranderen, maar wel een paar mensen van hun acute pijn afhelpen. In Amersfoort waren dat er elf. Er zijn een paar kiezen getrokken, vullinkjes  gedaan en tandsteen verwijderd.

Vanaf 23 februari worden elke maand in een andere provincie gratis noodbehandelingen en poetsvoorlichting gegeven aan mensen met gebitsproblemen die de tandarts echt niet kunnen betalen. Dokters van de Wereld doet dit in samenwerking met Prodent, tandartsen en lokale partnerorganisaties zoals schuldhulpverlening, daklozenopvang en voedselbanken. De aftrap vindt plaats in Amersfoort.
ÒDe Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met ons voorstel om mensen die in de schuldhulpverlening zitten niet meer uit de aanvullende verzekering te gooien. Maar het is niet genoeg. Mondzorg moet weer in het basispakket komen.

Voor verdere behandelingen heb ik begrotingen gemaakt. Hopelijk kunnen deze patiënten met behulp van noodfondsen toch de benodigde behandelingen ontvangen. Inmiddels is ook contact gelegd met praktijken in Amersfoort waar mondhygiënebehandelingen gratis zullen worden gedaan en is Dokters van de Wereld nog op zoek naar tandartsen in Amersfoort die gratis of tegen materiaalkostenvergoeding een aantal vervolgbehandelingen willen doen. En zo ging ik met een gerust hart weer terug naar Rotterdam, in de wetenschap dat in ieder geval deze mensen weer kunnen eten en lachen zonder zich ervoor te schamen.

Rotterdam

Op zaterdag 20 maart is het een thuiswedstrijd: dan gaan we mensen in Rotterdam gratis behandelen. We hebben nu al acht praktijken bereid gevonden mee te doen die dag en zo kunnen we 153 mensen helpen. Zoals we in Zuid-Afrika zouden zeggen: “Het is maar een druppeltje in de emmer, maar wel een beginnetje.”

Bent u tandarts en wilt u helpen?

Dokters van de Wereld is nog op zoek naar praktijken die bereid zijn om de mensen met weinig geld van tandheelkundige klachten af te helpen, zonder dat daar een directe vergoeding tegenover staat. Wilt u meehelpen? Neem dan contact op met Caroline van Wingaarden, projectleider Mondzorgcampagne:
E: cvvanwingaarden@doktersvandewereld.org of mondzorg@doktersvandewereld.org
T: 020 – 765 38 06

Tekst: Dokters van de Wereld, Didi Landman

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Beeldrechten