Skip to main content
main-content
Top

03-01-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Daklozentandarts helpt mensen gratis | Met video

Tandarts Sharif Tairie (25) behandelt elke zondag volledig belangenloos mensen in een speciale praktijk in Amsterdam. In zijn tandartsstoel zitten vooral dak- en thuislozen die zelf geen geld hebben voor de tandarts. "Het is een vergeten groep", zegt Tairie.

Sharif helpt met zijn speciale stichting Dentist for Humanity kwetsbare patiënten die al lang niet meer naar de tandarts zijn geweest. "Veel dak- en thuislozen schamen zich voor hun gebit. Een nieuwe tand of een kunstgebit kan voor hen een enorm verschil maken", vertelt de jonge tandarts in een interview aan het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken (NPO1). 


Geldgebrek

Sommige patiënten zijn al 20 jaar niet meer naar de tandarts geweest. Dit komt vaak door geldgebrek. Een nieuw gebit of een nieuwe tand kan wel 2000 euro kosten en wordt niet vergoed door de verzekering.

Sharif ziet in zijn daklozenpraktijk veel schaamte. Mensen lijden echt psychologisch onder hun gebit. Volgens Tairie hindert een slecht gebit veel mensen in hun functioneren. Een ex-verslaafde bleef door zijn gebit geconfronteerd met zijn verslaving, een nieuwe tand maakte bij hem een enorm verschil.

Gevlucht vanuit Afghanistan

Sharif vluchtte toen hij 1,5 jaar oud was vanuit Afghanistan naar Nederland. Zijn achtergrond en zijn geloof is voor hem een grote motivatie om mensen te helpen. "Hoe meer goed je hier doet, hoe hoger je komt in het hiernamaals." vertelt hij in een interview aan de Groene Amsterdammer

Oproep tot actie

Sharif helpt in zijn praktijk vooral mensen in Amsterdam, maar hij merkt dat dit slechts een druppel op een gloeiende plaat is. "Wij hebben in onze praktijk al een enorm lange wachtlijst." Daarom roept Sharif op tot actie. "Er moet een structurele oplossing voor komen. Daarom hoop ik dat steeds meer tandartsen zich bij ons initiatief aansluiten en dat de politiek in actie komt voor deze vergeten groep."

Lees ook het artikel Een zondag bij de armentandarts in De Groene Amsterdammer.

Bron en beeld: EditieNL / YouTube

Tip

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten