Skip to main content
main-content
Top

21-03-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Consumentenbond: nog steeds fout gebruik titel orthodontist

53 tandartspraktijken maken in 2017 nog steeds onvoldoende duidelijk dat er geen orthodontist bij de praktijk werkt. Dat stelt de Consumentenbond na eigen onderzoek. De bond vraagt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om op te treden.

Alleen tandartsen met de specialisatie dento-maxillaire orthopaedie (orthodontist) zijn orthodontist. De Consumentenbond publiceerde in 2016 over misleiding door suggestief of zelfs verboden titel gebruik bij tandartsenpraktijken.

"Omschrijvingen als 'specialisatie orthodontie' en 'MSc Orthodontie' laten consumenten denken dat ze door een orthodontist geholpen worden", schrijft de Consumentenbond. "Andere zorgverleners beschrijven uitgebreid hun opleiding en doen zo voorkomen dat er een specialist werkt."

De vier beroepsorganisaties voor tandartsen en orthodontisten (KNMT, NVvO, ANT en OVAP) kondigden na het eerdere onderzoek van de Consumentenbond aan met bindende afspraken een eind aan het woud van verwarrende titels te zullen maken. De organisaties willen met de Consumentenbond dat de IGZ gaat toezien op naleving van de afspraken.

In de Consumentengids roept de Consumentenbond de individuele zorgverleners op om direct websites en ander informatiemateriaal aan te passen aan het door de beroepsgroepen opgestelde protocol. 

Bron: Skipr.nl

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.