Skip to main content
Top

24-11-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Brushlink 'meest opvallende tandheelkundige product sinds tijden'

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Naar aanleiding van alarmerende resultaten over poetsgewoonten van mensen in Groot-Brittannië ontwikkelde de Londense tandarts dr. Dev Patel een apparaatje, waarmee ook inzicht verkregen kan worden in het poetsgedrag van mensen die niet met een elektrische tandenbostel poetsen.  


‘Omgekeerde innovatie’

Het bijhouden van poetsgedrag was al wel mogelijk bij de elektrische tandenborstel, maar tandarts Patel deed een ‘omgekeerde innovatie’: hij ontwikkelde een apparaatje (Brushlink) dat bij de ‘ouderwetse’, niet elektrische, tandenborstel gebruikt kan worden, om op die manier ook inzicht te krijgen in het poetsgedrag van de overige poetsers. 

Dit omdat hij verontrust was geraakt over de resultaten van een onderzoek (uitgevoerd onder 2.100 deelnemers), die aantoonden dat de helft van de respondenten steevast een kwart van de mond oversloeg bij een poetsbeurt. Het bleek dat poetsefficiëntie onder jonge mensen het slechtst was, een derde van hen poetst grondig. Opmerkelijk: 60% van die groep jonge mensen gaf aan nooit goede poetsinstructies te hebben gehad van de tandarts.

Nieuw tandheelkundig product

Naar aanleiding van deze gegevens werd Brushlink ontwikkeld, om tandartsen meer inzicht te verschaffen over het poetsgedrag van hun patiënten, maar ook om beter poetsgedrag te stimuleren. Via de smartphone kunnen nu ook gebruikers van een ‘ouderwetse’ tandenborstel informatie krijgen over hun poetsgedrag. De Brushlink registreert frequentie, duur en – nieuw - de hoek waaronder gepoetst wordt.  Gebruikers van het apparaatje ontvangen een score na elke poetsbeurt en tips hoe ze hun gedrag kunnen verbeteren. 

Elizabeth Kay, hoogleraar tandheelkunde aan de universiteit van Plymouth, eveneens betrokken bij de wetenschappelijke ontwikkeling van het apparaatje, omschreef Brushlink als: ‘Een nieuw tandheelkundig product – het meest opvallende sinds tijden – dat mensen zou moeten aanmoedigen de resultaten ervan serieus te nemen. Ook omdat het in opdracht is gedaan van een groep tandartsen die met passie werken aan de verbetering van de mondgezondheid in Groot-Brittannië.’

Informatie tussen de tandartsbezoeken door

Patel hoopt dat met Brushlink patiënten beter te coachen zijn en dat hiermee accuraat gemonitord kan worden wat patiënten aan mondzorg doen tussen de tandartsbezoeken door, om zo te komen tot een betere mondhygiëne en een gezondere mond. 

Inzicht in en informatie over adequaat poetsgedrag is essentieel. 
Brushlink kan daarbij een welkom hulpmiddel zijn.

Bron: Dental Tribune 

Aanbevolen

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

2 Preventie en mondgezondheid

Tandplaque en bepaalde voedingsmiddelen kunnen, al dan niet in samenwerking, schade aan het gebit veroorzaken. Preventie begint dus bij voorlichting over plaque en voeding.


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.