Skip to main content
main-content
Top

08-08-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Britse tandartsen trekken nodeloos duizenden tanden en kiezen

Uit een onderzoek van The Times is gebleken dat Britse tandartsen bij klachten over kiespijn te snel overgaan tot het trekken van tanden en kiezen. Dat is immers goedkoper dan een wortelkanaalbehandeling of andere tijdrovende ingrepen.


Binnenkort begint een strafrechtelijk proces tegen een tandarts die puissant rijk is geworden van tandheelkundige beunhazerij.

Een tandarts krijgt van de National Health Service (NHS), het Britse openbare gezondheidszorgstelsel een vergoeding van 25 pond (30 euro) per controlebezoek en het drievoudige voor een ingreep, ongedacht de complexiteit. Wanneer moet worden gekozen tussen een wortelkanaalbehandeling of het trekken van een kies, valt de keuze te vaak op de tweede optie. Tegelijkertijd laten tandartsen het soms juist na een tand te trekken.

De ellende is mede het gevolg van een wijziging die eind jaren negentig is doorgevoerd. Omdat het erg moeilijk was een afspraak met de tandarts te maken, kreeg het terugdringen van de wachtlijsten prioriteit. Hierdoor ontstond een lopende band-systeem. Tandartsen proberen zo veel mogelijk patiënten op een dag te zien. En wanneer er drie vullingen moeten worden geplaatst, is het lucratiever om dat in drie sessies te doen. Soms gebeurt dat dan ook.

(...)

Lees het hele artikel in de Volkskrant.

Bron: de Volkskrant

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Beeldrechten