De biologische tandarts kijkt verder dan de mond alleen. Jessica Swartberg begint als eerste in Friesland zo’n praktijk in Leeuwarden. "Tanden en kiezen staan in rechtstreeks contact met de organen en met het bewustzijn en onderbewustzijn, daar houden wij rekening mee”, legt Swartberg uit.
Op zes kernpunten onderscheidt de biologische tandarts zich volgens haar van een gewone tandarts. Er worden zoveel mogelijk lichaamseigen producten gebruikt, er wordt gekeken naar de mens als geheel en er wordt ook meer tijd genomen voor psycho-sociale aspecten, zo somt ze een paar voorbeelden op.
Eerste in Friesland
Zaterdagmiddag is de feestelijke opening van de praktijk Biologische Tandarts Friesland aan de Pieter Sipmawei in Leeuwarden. In Nederland zijn inmiddels zo’n 130 tandartsen die volgens een holistisch principe werken, maar in Friesland zijn Swartberg en haar team voor zover bekend de eerste. Als de praktijk aanslaat komen er meer in het Noorden, verwacht ze.
Kwik
Biologische tandheelkunde kent zijn oorsprong in tandartsen die zich begonnen te verzetten tegen het gebruik van amalgaam voor het vullen van gaatjes en het gebruik van fluoride. Dat verzet begon tientallen jaren geleden. In het zwarte of zilverkleurige amalgaamvulsel zit het giftige kwik, dat slecht is voor mens en milieu. Pas vanaf 1 juli is het gebruik van amalgaamvullingen door het Europees Parlement verboden bij kinderen tot vijftien jaar en zwangere vrouwen. Het wordt gezien als een voorbode voor een algeheel verbod in 2030 in de Europese Unie.
Het verwijderen van kwik met behulp van een milieuvriendelijke afzuigmethode is een van de werkwijzes waarmee de biologische tandarts zich onderscheidt. ",Iedereen reageert anders op dat kwik in je mond, je krijgt er last door op de zwakste plek in je lichaam. Als je bijvoorbeeld vaak keelpijn hebt, slaat het eerder op de keel. Er zijn verhalen bekend van vrouwen die niet zwanger konden worden, die alsnog zwanger werden nadat het kwik uit hun lichaam is gehaald”, vertelt Swartberg. In samenwerking met een homeopaat of bioresonantietherapeut kan het lichaam geholpen worden kwik dat al in de cellen is opgeslagen eruit te krijgen. "Dat gaan we hier ook doen.”
(...)
Lees verder op de site van de Leeuwarder Courant.
Bron: Leeuwarder Courant