Skip to main content
Top

05-04-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Biologische tandarts kijkt verder dan de mond

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De biologische tandarts kijkt verder dan de mond alleen. Jessica Swartberg begint als eerste in Friesland zo’n praktijk in Leeuwarden. "Tanden en kiezen staan in rechtstreeks contact met de organen en met het bewustzijn en onderbewustzijn, daar houden wij rekening mee”, legt Swartberg uit.


Op zes kernpunten onderscheidt de biologische tandarts zich volgens haar van een gewone tandarts. Er worden zoveel mogelijk lichaamseigen producten gebruikt, er wordt gekeken naar de mens als geheel en er wordt ook meer tijd genomen voor psycho-sociale aspecten, zo somt ze een paar voorbeelden op.

Eerste in Friesland

Zaterdagmiddag is de feestelijke opening van de praktijk Biologische Tandarts Friesland aan de Pieter Sipmawei in Leeuwarden. In Nederland zijn inmiddels zo’n 130 tandartsen die volgens een holistisch principe werken, maar in Friesland zijn Swartberg en haar team voor zover bekend de eerste. Als de praktijk aanslaat komen er meer in het Noorden, verwacht ze.

Kwik

Biologische tandheelkunde kent zijn oorsprong in tandartsen die zich begonnen te verzetten tegen het gebruik van amalgaam voor het vullen van gaatjes en het gebruik van fluoride. Dat verzet begon tientallen jaren geleden. In het zwarte of zilverkleurige amalgaamvulsel zit het giftige kwik, dat slecht is voor mens en milieu. Pas vanaf 1 juli is het gebruik van amalgaamvullingen door het Europees Parlement verboden bij kinderen tot vijftien jaar en zwangere vrouwen. Het wordt gezien als een voorbode voor een algeheel verbod in 2030 in de Europese Unie.

Het verwijderen van kwik met behulp van een milieuvriendelijke afzuigmethode is een van de werkwijzes waarmee de biologische tandarts zich onderscheidt. ",Iedereen reageert anders op dat kwik in je mond, je krijgt er last door op de zwakste plek in je lichaam. Als je bijvoorbeeld vaak keelpijn hebt, slaat het eerder op de keel. Er zijn verhalen bekend van vrouwen die niet zwanger konden worden, die alsnog zwanger werden nadat het kwik uit hun lichaam is gehaald”, vertelt Swartberg. In samenwerking met een homeopaat of bioresonantietherapeut kan het lichaam geholpen worden kwik dat al in de cellen is opgeslagen eruit te krijgen. "Dat gaan we hier ook doen.”

(...)

Lees verder op de site van de Leeuwarder Courant.

Bron: Leeuwarder Courant​​​​​​​

Aanbevolen

01-06-2005 | Artikelen

De biologische tandarts

Tandarts en acupuncturist Neelissen houdt zich al zo’n dertig jaar bezig met de relatie tussen het gebit en de organen. En niet als enige: de Nederlandse Vereniging van Biologische Tandartsen (NVBT) telt ongeveer 150 bevlogen leden. De ‘biologische t…

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.