Skip to main content
main-content
Top

04-08-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Amerikaanse overheid schrapt flossen uit gezondheidsadvies

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat dagelijkse je tanden flossen helpt. In de Verenigde Staten werd deze jarenlange aanbeveling dan ook in alle stilte afgevoerd. Dat is te lezen op de website van Knack.

Volgens Amerikaanse experts is niet bewezen dat flossen tandvleesontsteking of cariës voorkomt. Toch wordt het gebruik al jaren aangeraden door de overheid, tandartsen en (uiteraard) de producenten van tandfloss. De Amerikaanse gezondheidsdienst heeft het advies om dagelijks te flossen nu van de lijst van aanbevelingen voor een goede tandhygiëne gehaald.

Nadat journalisten van het persagentschap AP de overheid vroegen om bewijzen dat flossen wel degelijk werkt, bleek dat ze de effectiviteit van flossen zelf nog nooit had onderzocht.

De journalisten analyseerden vervolgens 25 rapporten die het gebruik van alleen een tandenborstel vergeleken met een combinatie van poetsen en flossen. Ze ontdekten dat het bewijs voor flossen 'zwak, zeer onbetrouwbaar' of 'zeer laag' was, met een 'middelmatig tot groot potentieel tot vooringenomenheid'.

Bron: Knack

Gerelateerd

Aanbevolen

01-06-2016 | De mening van de assistent | Uitgave 3/2016

To floss or not to floss

Dagelijks adviseren mondhygiënisten, paro-nazorgassistenten en (preventie)assistenten over de beste manier waarop het gebit verzorgd moet worden. Flossen is nog steeds een onderdeel van dat advies. Maar de effectiviteit van het draadje blijft de …

Aanbevolen

10-11-2015 | Nieuws

Het gevaar van flossen

Tandarts Maaike Schutjes stelt in een item van EditieNL, dat flossen minder goed is dan gedacht. Door middel van flossen zou je de bacterieën in je tandvlees werken. Aangeraden wordt om patiënten tand ...

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Beeldrechten