Skip to main content
main-content

10-02-2017 | Tandheelkunde | Nieuws

Alzheimermiddel biedt ook kansen bij de tandarts

Het middel Tideglusib, in klinisch onderzoek bij de ziekte van Alzheimer, sterkt het gebit.

Gebitsschade (door cariës maar ook door boren) wordt van nature hersteld door de vorming van dentine. De aanmaak van dentine kan worden gestimuleerd via Wnt/β-cat-signaaltransductie. Glycogeensynthasekinase 3 (GSK3) hindert die signaalroute en dan zijn GSK3-remmers welkom. 

Neves et al. testten tideglusib en nog twee GSK3-remmers (BIO en CHIR99021) bij muizen en vonden een positief effect op dentinevorming. [Sci Rep. 2017 Jan 9;7:39654.]

Bron: Pharmeceutisch weekblad

Gerelateerde informatie

Aanbevolen

1999 | wo | Boek

Geriatrische tandheelkunde

De problematiek van ouder worden en mondgezondheid

Dit boek behandelt de geriatrische tandheelkunde: het onderdeel van de tandheelkunde waarin het gaat om de preventie, de diagnostiek, de behandeling en de nazorg van orofaciale ziekten en problemen bij ouderen. Veroudering gaat gepaard met een steeds toenemende kwetsbaarheid op somatisch, psychisch en sociaal gebied.

​​​​​​​

Aanbevolen

01-09-2015 | Heynick’s hoek | Uitgave 7/2015

Molaren en het geheugen

Dat het verlies van tanden en kiezen gepaard gaat met een verhoogde incidentie van dementie, verbaast niemand. Maar een mogelijk causaal verband, dat is een onverwachte ontdekking.Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.