Skip to main content
Top

05-03-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Actieve zuurstof beter dan chloorhexidine

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

In een wetenschappelijke studie onderzocht de Canadese microbioloog Céline Lévesque het effect van het nieuwe mondspoelmiddel van producent Blue M. Dit deed ze in combinatie met 0,12% chloorhexidine-oplossing en op de gekweekte biofilm van Streptococcus mutans, verkregen uit de monden van jonge patiënten met een hoog cariësrisico. 

Lévesque spoelde de gekweekte biofilm van zes uur, één dag en zes dagen gedurende zestig seconden met respectievelijk fysiologisch zout (controlegroep), chloorhexidine en Blue M-spoelmiddel (dat zuurstof uit honing en natriumperboraat bevat). 

De uitkomst van haar onderzoek was dat het spoelmiddel een significante reductie op het percentage restbiofilm had, met name op die van de één- en de zesdaagse. Het percentage celsterfte lag bij dit middel boven de 97%, tegenover maximaal 40% bij chloorhexidine. 

Lévesquesconclusie luidde dan ook: ‘Actieve zuurstofoplossing is beter in het bestrijden van in-vitrogekweekt plaque van Streptococcus mutans dan een chloorhexidine-oplossing.’   

Ga voor meer informatie naar de website van Bluemcare.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.