Skip to main content
main-content
Top

05-03-2018 | Tandheelkunde | Nieuws

Actieve zuurstof beter dan chloorhexidine

In een wetenschappelijke studie onderzocht de Canadese microbioloog Céline Lévesque het effect van het nieuwe mondspoelmiddel van producent Blue M. Dit deed ze in combinatie met 0,12% chloorhexidine-oplossing en op de gekweekte biofilm van Streptococcus mutans, verkregen uit de monden van jonge patiënten met een hoog cariësrisico. 

Lévesque spoelde de gekweekte biofilm van zes uur, één dag en zes dagen gedurende zestig seconden met respectievelijk fysiologisch zout (controlegroep), chloorhexidine en Blue M-spoelmiddel (dat zuurstof uit honing en natriumperboraat bevat). 

De uitkomst van haar onderzoek was dat het spoelmiddel een significante reductie op het percentage restbiofilm had, met name op die van de één- en de zesdaagse. Het percentage celsterfte lag bij dit middel boven de 97%, tegenover maximaal 40% bij chloorhexidine. 

Lévesquesconclusie luidde dan ook: ‘Actieve zuurstofoplossing is beter in het bestrijden van in-vitrogekweekt plaque van Streptococcus mutans dan een chloorhexidine-oplossing.’   

Ga voor meer informatie naar de website van Bluemcare.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.