Skip to main content
Top

08-12-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

'Bijna een kwart van het kwik in Europa komt via de tandarts in het gebit terecht'

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Tandheelkunde is goed voor 24 procent van het totale kwikgebruik in de EU. Dat stelde GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout afgelopen oktober in een persbericht, bericht 'NRC Checkt'.


Het gaat om 300 ton kwik in Europa, waarvan jaarlijks 75 ton bij de tandarts terecht zou komen, om gaatjes te vullen.

Eickhout baseert zich op een rapport over kwikgebruik in opdracht van de Europese Commissie: Proposal for a regulation of the European Parliament and of the Council on mercury. 

'NRC Checkt' vraagt het na bij het KNMT. Zij laten weten dat kwik in Nederland nog maar sporadisch gebruikt wordt om gaatjes te vullen onder het tandvlees. Patiënten geven de voorkeur aan witte composietvullingen, in plaats van de zilvergrijze amalgaamvullingen die voor 50 procent uit kwik bestaan. Inmiddels is er ook een alternatief voor het vullen van gaatjes onder het tandvlees. Maar elders in Europa gaat er nog wel kwik in de gaatjes. In het Verenigd Koninkrijk en Oost- en Zuid-Europa wordt tot op de dag van vandaag vooral gebruik gemaakt van kwikvullingen.

Eickhout zelf pleit ook de Nederlandse tandartsen vrij van mondvervuiling. Het gaat volgens hem vooral om landen als Frankrijk, Polen, Roemenië, het VK en Tsjechië.

Het gevaar voor de volksgezondheid en het milieu is evident. Dat blijkt onder meer uit in 2013 gepubliceerd onderzoek in Environmental Health. Vooral in landen als Spanje, Portugal en Griekenland wordt het merendeel van de kinderen tijdens de zwangerschap blootgesteld aan te hoge doses kwik. De belangrijkste bronnen van kwik zijn vis, schelp- en schaaldieren. De stof remt bij de foetus de ontwikkeling van de hersenen, en leidt later tot een lager IQ.

Kwik komt onder andere via kolencentrales, crematoria en grondwater in de voedselketen terecht. De Europese Commissie probeert al sinds 2002 het gebruik van kwik te verminderen. Uit het eerder genoemde onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat bijna een kwart van het gebruikte kwik via de tandarts in de mond van de patiënt verdwijnt.

Tandartsen in Frankrijk, Polen, Roemenië, Duitsland en Griekenland gebruiken de amalgaamvullingen nog op grote schaal, Luxemburg, Estland en Zweden het minst. De onderzoekers baseerden zich daarbij op data van de tandarts- en gezondheidsorganisaties in EU-landen.

Conclusie

De stelling van Bas Eickhout, dat een kwart van het gebruikte kwik in Europa via tandartsen in de mond van hun patiënten terecht komt is correct. Hij baseerde zich op een deugdelijk Europa-brede inventarisatie, opgesteld in opdracht van de Europese Commissie.

Bron: NRC

Gerelateerd

Aanbevolen

01-09-2016 | De promotie

Verkleuring van dentine door amalgaam

Tegenwoordig worden amalgaamrestauraties veelvuldig vervangen door composiet. Maar hoe zit het met de hechting van composiet aan het donkere dentine dat onder amalgaam vandaan komt? Hans Scholtanus onderzocht aan het UMCG Groningen en ACTA …


Aanbevolen

12-10-2016 | Tandheelkunde | Nieuws | Artikel

Verkleuring door amalgaan geen invloed op hechting van composiet

Hechting van composiet aan tandweefsel (dentine) wordt niet negatief beïnvloed door de donkere verkleuring door metalen uit amalgaam; het vroeger veelvuldig toegepaste grijs metalen vulmateriaal. Dit ...


Aanbevolen

01-09-2013 | Lezersvraag

Milieuregels voor amalgaam

In Nederland hebben we te maken met veel wetten en regels. Zo gaan onze oude amalgaamresten naar DRS (Dental Recycling Services) waar het keurig verwerkt wordt. Ik vroeg me af hoe dat in andere landen gaat. Doen zij dit ook zo netjes of zijn wij daar…


Aanbevolen

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Amalgaampigmentatie

Bij het trekken van een kies waarin een amalgaamvulling zit, kunnen, onvermijdelijk, weleens kleine metaalfragmentjes in het mondslijmvlies terecht komen, hetzij in het tandvlees hetzij in het omgevende slijmvlies, bij voorbeeld van de wang.


Aanbevolen

01-02-2016 | Column

Richtlijnen

Wanneer moet een vulling of kroon vervangen worden? Wat is de indicatie voor een implantaat? Is amalgaam een obsoleet vulmateriaal dat zo snel mogelijk uit de mond verwijderd moet worden? Allemaal vragen die door evenzovele tandartsen verschillend wo…



share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.