Skip to main content
Top

26-06-2015 | Nieuws

Tandenborstel niet effectiever met tandpasta

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Martijn Rosema van het ACTA onderzocht vele factoren die een rol spelen bij de effectiviteit van tandenpoetsen. Hij stelt in zijn promotieonderzoek onder andere dat het gebruik van tandpasta er niet toe bijdraagt dat een tandenborstel effectiever wordt in het weghalen van tandplak. Het gebruik van tandpasta blijft wel heel belangrijk, vanwege toevoegingen zoals fluoride waarmee gaatjes worden voorkomen.

Ook ontdekte Rosema dat het beter is om in plaats van na een standaard gebruiksduur van bijvoorbeeld 3 maanden een tandenborstel te vervangen op het moment dat de haren uit elkaar gaan staan. En iets dat al werd vermoed, maar nu zeker is: een elektrische borstel is echt effectiever dan een handborstel. Niet alleen in het weghalen van tandplak, maar ook in het voorkomen van tandvleesontsteking. Voorwaarde is echter wel dat je goed poetst. Alleen het advies dat je beter moet poetsen, volstaat niet. Een instructie hoe je ècht goed moet poetsen blijkt een ‘must’ voor een optimaal resultaat.

 

Hoeveel tandplak halen we dan weg met een enkele poetsbeurt? Gemiddeld genomen ongeveer de helft van wat er zit. En met een handtandenborstel minder dan met een elektrische borstel. Er is dus nog winst te behalen. Die winst ligt volgens Rosema voor het grootste gedeelte waarschijnlijk bij de gebruiker zelf. De borstels zijn namelijk al zo effectief dat ze bijna alle tandplak weg kunnen halen. Nu nog aanleren hoe je dat het beste kunt doen.

 

Martijn Rosema is mondhygiënist-onderzoeker bij ACTA

 

Bron: ACTA

 

Lees het interview met Martijn Rosema over The battle of the brushes in TP nr. 5 in BSL Tandarts Totaal

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.