Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Uitgave 1/2013

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 1/2013

Tandartsbezoek bij peuters en kleuters. Resultaten van onderzoek in Vlaanderen

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 1/2013
Auteurs:
R. Leroy, K. Bogaerts, K. Hoppenbrouwers, L. Martens, D. Declerck
Belangrijke opmerkingen
wetenschappelijk medewerker
wetenschappelijk medewerker, I-Biostat
professor Jeugdgezondheidszorg
professor Kindertandheelkunde en Bijzondere Tandheelkunde
Departementsvoorzitter
Op dit moment is onze kennis over het tandartsbezoek bij peuters en kleuters in Vlaanderen zeer beperkt. Om hier een beter beeld van te krijgen, is gebruik gemaakt van de databank van het mondgezondheidspromotieproject ‘Tandje de Voorste’. Met behulp van gevalideerde vragenlijsten werd informatie verzameld over het tandartsbezoek van 1057 3- en 5-jarige kinderen. Op de leeftijd van 3 jaar had 62% van de kinderen nog geen bezoek gebracht aan de tandarts; op de leeftijd van 5 jaar was dat 21%. Multivariabele regressieanalyses lieten zien dat eerstgeborenen, kinderen van laaggeschoolde ouders en kinderen van wie de ouders zelf niet recent naar de tandarts waren geweest een veel kleinere kans hadden om op jonge leeftijd een bezoek aan de tandarts te brengen. Promotiecampagnes zouden vooral aan deze groepen extra aandacht moeten geven.
Dit artikel vat de belangrijkste bevindingen samen van: Leroy R, Bogaerts K, Hoppenbrouwers K, Martens LC, Declerck D. Dental attendance in preschool children - a prospective study. Int J Paediatr Dent. 2012. Feb 22. doi: 10.1111/j.1365-263X.2012.01227.x. [Epub ahead of print.]

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 1/2013 Naar de uitgave

EditorialNotes

Redactioneel