Skip to main content
main-content
Top

28-07-2014 | Nieuws

Tandarts kijkt online mee

Een elektronische tandenborstel die het werk doet, maar de resultaten en duur van dit poetswerk ook via internet doorstuurt naar de tandarts. Advies en tips voor het gezond houden van het gebit komen vervolgens via dezelfde app binnen. Resultaat: minder kans op gaatjes bij een fysieke tandartscontrole én minder kans op extra kosten.

Om zulke slimme en kostenbesparende toepassingen mogelijk te maken, gaat Philips de eigen medische en gezondheidsapparaten verbinden met een databank op internet. "Ook de tandenborstel", reageert directeur Jeroen Tas van de Healthcare Informatics-tak van het elektronicaconcern. Wanneer de eerste online tandenborstel verschijnt wil hij niet verklappen. "Maar we werken er aan."

 

eHealth

Philips lanceert een speciaal online platform op voor medische informatie. Deze 'cloud' voor betere thuiszorg, de zogenoemde eHealth, werd samen met softwarebedrijf Salesforce.com ontwikkeld. Medische en gezondheidsapparaten, ook die niet door Philips zijn gemaakt, kunnen via dit platform informatie doorsturen naar een arts of verpleegkundige. De patiënt verzamelt al deze medische informatie zelf: van medicijngebruik en beweging tot gewicht, bloeddruk en -waarden.

Het leven van vooral chronisch zieken gaat er volgens Philips zo enorm op vooruit. Ouderen en mensen met hartproblemen, diabetes of astma hoeven minder vaak voor vervelende en ook dure routinecontroles naar het ziekenhuis of de huisarts. Via het online platform is er tegelijk meer en makkelijker contact voor vragen of bijsturing van medicijngebruik. Ook kunnen nieuwe complicaties eerder worden gesignaleerd en voorkomen. Bij gezonde mensen zouden aandoeningen als obesitas sneller opgemerkt kunnen worden.

 
Open systeem

Het systeem staat volledig open voor andere producenten, beloven Philips en Salesforce. Zelfs ontwikkelaars van fitnessbandjes moeten hun apps voor smartphones er aan kunnen koppelen. Gebruikers moeten toestemming geven welke informatie er gedeeld wordt, benadrukt Marc Benioff van Salesforce. "De data is ook versleuteld. Veiligheid is belangrijk." Philips zegt in gesprek te zijn met verzekeraars. Zij moeten patiënten immers uitrusten met nieuwe 'slimme' hulpmiddelen en apparaten. Topman Frans van Houten verwacht hier veel van. Goede thuiszorg wordt gezien als dé oplossing om de gezondheidszorg door de toename aan chronisch zieken en ouderen betaalbaar te houden.

Verzekeraars worden er echter van beschuldigd steeds meer op de stoel van de arts te gaan zitten. In plaats van investeren in innovatie, worden patiënten opgezadeld met goedkopere en soms slechtere medicijnen en hulpmiddelen. Zo deelt CZ steeds meer goedkope bloedmeters aan diabetici uit, onthulde dagblad Metro onlangs. In enkele gevallen werken deze meters zelfs niet goed, waardoor patiënten ontregeld raken.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.