Skip to main content
main-content
Top

06-02-2014 | Nieuws

Tandarts op zee

In januari heeft tandarts Leentje Schade zich ingescheept op het zeiljacht The Barbara in Zuid-Portugal. De boot vaart langs diverse ontwikkelingslanden, waar de tandarts dan een gratis tandheelkundige behandeling aanbiedt. In het jacht zit een volledig ingerichte tandartspraktijk die gefinancierd is door vrienden en sponsoren.

Tandarts Schade had een goede baan en een druk sociaal leven, maar ze vond dat ze in plaats daarvan een bijdrage kon leveren aan de wereld. Ze dacht aan vrijwilligerswerk als tandarts, maar ze was er nog niet helemaal uit hoe ze dat kon gaan doen. Tijdens een zeiltocht van Brazilië naar Trinidad viel alles op zijn  plaats en ontstond het idee om haar passie voor zeilen te combineren met vrijwilligerswerk als tandarts.

Een idee dat zowel in economisch als logistiek opzicht voordelen heeft: het is goedkoop, want de overheadkosten zijn laag.

Donaties

Terwijl Schade nog bezig was haar ideeën uit te werken, kwam ze op een zeiltocht toevallig in contact met de Zuid-Afrikaanse zeiler Phil Audoire, eigenaar van het zeiljacht The Barbara, die haar voorstelde om een tandartspraktijk op zijn schip te beginnen. Aldus geschiedde.

Er werd een website gelanceerd: www.sailingdentist.org , waarop de Stichting Sailing Dentist donoren oproept het plan te sponsoren. Met die donaties werden tandheelkundige basisbenodigdheden aangeschaft, zoals een boor, een sterilisator, een afzuiginstallatie en een tangenset en verdovingsmiddelen. Omdat de sterilisator niet in het vliegtuig mee kon, moest daarvoor nog alternatief vervoer geregeld worden. 

Preventie en pijnbestrijding

Het is de bedoeling om met het zeiljacht met de tandartspraktijk vanuit Zuid-Portugal naar het Caribisch gebied te zeilen en daarna naar Gambia en Senegal. In Gambia zal tandarts Schade samenwerken met de Stichting Care Foundation. Op die manier kan ze gebruik maken van de expertise van de Stichting en kan ze ook makkelijker de doelgroep bereiken.

Schade verwacht dat de tandheelkundige behandelingen voornamelijk zullen bestaan uit preventie, extraheren en vullingen leggen. Haar doel is patiënten pijnvrij maken en houden, en door preventie bij kinderen zoveel mogelijk tanden en kiezen voor de toekomst bewaren.

Een keer per jaar zal Schade terugkeren naar Nederland om verslag uit te brengen en opnieuw fondsen te werven.  

Auteur(s): Marijke Simons

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.