Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Standby 4/2017

01-08-2017 | Boek bespreking

Tandarts in de knel

Auteur: Yvonne Maassen

Gepubliceerd in: Standby | Uitgave 4/2017

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Samenvatting

30 jaar lang krijgt de rubriek Feedback Post van het tijdschrift Tandarts Praktijk vragen over allerlei tandheelkundige vraagstukken. Luzi Abraham-Inpijn, als internist Wilhelminagasthuis, ACTA, geeft op deze vragen antwoord. Tandarts in de knel is een bundeling van de meest opvallende vragen met uitgebreide antwoorden.
T andarts in de knel is uitgekomen in mei 2017 en geschreven voor tandartsen en mondhygiënisten. Voor tandartsassistenten is het boek ook aan te bevelen. Het boek bevat 30 onderwerpen (vragen met uitgebreide antwoorden) die van kop tot staart omschreven worden.
Het hoofdstuk Plotselinge dood omschrijft een geval van een 73-jarige patiënt met veel apicale problemen. De medicatielijst was wel ontvangen (bij het tweede bezoek) en de medische vragenlijst nog niet. Vandaar dat de medische vragenlijst mondeling werd afgenomen en alleen de belangrijke vragen mondeling werden gesteld. De patiënt had vier herseninfarcten gehad en gebruikte bloedverdunners. De patiënt wilde de restdentitie niet laten extraheren omdat ze geen klachten had. Haar is wel verteld dat het slecht voor haar gezondheid was om niet tot extractie over te gaan. Na drie weken had ze een dikke wang. De 13 was percussie pijnlijk en de patiënt was koortsvrij. De 13 werd probleemloos verwijderd en de patiënt kreeg tranexaminezuur voorgeschreven. 's Middags kwam de patiënt nog terug om het inmiddels uitgebreide plaatje te herplaatsen. De wang was nog van dezelfde dikte, de alveole rustig. De patiënt voelde zich nog steeds goed en er was nog steeds geen sprake van koorts. De tandarts schreef wel amoxicilline voor met het advies dit te gebruiken als de wang niet binnen een uur dunner zou worden. De volgende dag kreeg de tandarts te horen dat de patiënt overleden was. De doodsoorzaak was onbekend (er werd geen obductie gedaan) wel dacht men aan een herseninfarct of aan hartfalen. Haar wang wel heel erg dik toen ze haar dood aantroffen. Een familielid van de patiënt, die vroeger huisarts was, legde de schuld bij de tandarts neer. Het herseninfarct zou afkomstig kunnen zijn van een sepsis (bloedvergiftiging). Volgens de voormalig huisarts had de tandarts de extractie zo niet mogen uitvoeren. De vraag van de tandarts aan TP was heel helder: heb ik goed gehandeld en wat kan ik het beste vertellen tegen de voormalig huisarts?
Het antwoord op deze vraag is zeer uitgebreid. Eerst wordt de belangrijke onderdelen uit de casus belicht en er meteen een conclusie aan verbonden. Daarna volgt er een zeer uitgebreide onderbouwing van de conclusie waarin medicijngebruik, behandeling en sepsis onder de loep genomen worden. Als laatste ter verantwoording de literatuurlijst.
Deze vraag zet me aan het denken hoe belangrijk het is voor (balie-) assistenten om kennis te hebben over dit onderwerp. Een goede (telefonische) triage en belang om de medische gegevens goed op orde te hebben, zijn een must. Dit boek geeft voor mij soms verrassende antwoorden, suggesties, aanwijzingen en waarschuwingen en verplichtingen op (niet) alledaagse tandheelkundige vraagstukken waar we in de tandheelkundige praktijk mee te maken kunnen krijgen.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Standby

Standby is volledig afgestemd op het vakgebied van de tandartsassistent. Het geeft informatie over actuele ontwikkelingen in de tandheelkunde, behandelt praktijkvoorbeelden, geeft interessante achtergrondinformatie over arbeidsomstandigheden en bespreekt cursussen en vakliteratuur. Veel aandacht wordt besteed aan praktijkverhalen van andere assistenten en interviews met assistenten naar aanleiding van een stelling. Kortom, Standby is onmisbaar voor de tandartsassistent.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Metagegevens
Titel
Tandarts in de knel
Auteur
Yvonne Maassen
Publicatiedatum
01-08-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Standby / Uitgave 4/2017
Print ISSN: 0922-310X
Elektronisch ISSN: 1876-5572
DOI
https://doi.org/10.1007/s12490-017-0041-3

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Standby 4/2017 Naar de uitgave