Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

26-03-2019 | Uitgave 1/2019

Jeugdbeleid 1/2019

Talentologie, voorbij een neoliberale focus op talentontwikkeling

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 1/2019
Auteur:
Dr. Maike Kooijmans
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een bewerking van de lectorale rede ‘Opvoeden en opgroeien in vloeibare tijden’. Uitgesproken door dr. Maike Kooijmans op 20 september 2018. ISBN: 978-90-5284-643-9. Zie voor de originele versie: https://​fontys.​nl/​Over-Fontys/​Fontys-Hogeschool-Pedagogiek/​Lectoraat-Opvoeden-voor-de-toekomst.​htm.

Samenvatting

De huidige generatie kinderen en jongeren groeit op in een superdiverse, snel veranderende samenleving. De globalisering, technologische en digitale ontwikkelingen maken dat gewoonten, normen en waarden van weleer onder druk staan. Jeugdigen én opvoeders zoeken naar eigentijdse houvasten in onze zogenoemde ‘vloeibare samenleving’.
In een neoliberaal talentendiscours geldt dat er geen splinter talent verspild mag worden: ‘Iedereen mag meedoen, en wie zijn best doet gaat het maken ….’ Jeugdigen – en opvoeders – ervaren een toenemende prestatiedruk om (liefst hoge) diploma’s te halen. Ook online etaleren jongeren massaal hun successen en ligt de lat hoog. Naast de kansen en mogelijkheden van de moderne tijd dreigen we een vermoeide samenleving te worden.
Kooijmans beschrijft de impact van onze prestatiesamenleving op de ‘vloeibare’ identiteitsontwikkeling van onze jeugd. Met haar concept ‘Talentologie’ pleit ze voor een sociaal pedagogisch perspectief op talentontwikkeling, als basis voor een ontwikkelingsgericht en inclusief jeugdbeleid.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel