Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-01-2018 | Artikel | Uitgave 1/2018

Neuropraxis 1/2018

Taalstoornissen bij dementie deel 2: functionele neuroanatomie en leidraad voor de praktijk

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2018
Auteurs:
Peter van Domburg, Femke Deguelle, Marinus van Kroonenburgh

Samenvatting

De bekendste vormen van afasie berusten op acuut ontstane gelokaliseerde afwijkingen in de dominante hemisfeer van de hersenen, meestal na een cerebrovasculair accident. Afasie kan ook deel zijn van de cognitieve stoornissen bij dementie. Bij primair progressieve afasie (PPA) is afasie het hoofdsymptoom, dat jarenlang als geïsoleerde stoornis voorafgaat aan, vooral frontotemporale, dementie. Onderzoek van PPA-varianten heeft ons veel geleerd over de rol die spraak-taalstoornissen spelen in ons denken en communiceren en de daaraan ten grondslag liggende veranderingen in complexe taalnetwerken. Deze inzichten zijn ook van belang voor de beoordeling van meer algemene beperkingen van de taal en communicatie bij diverse vormen van dementie. Kennis hiervan biedt nieuwe aanknopingspunten voor behandeling en begeleiding van mensen met dementie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

Neuropraxis 1/2018 Naar de uitgave