Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-01-2018 | Artikel | Uitgave 1/2018

Neuropraxis 1/2018

Taalstoornissen bij dementie deel 1: primair progressieve afasie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2018
Auteurs:
Peter van Domburg, Femke Deguelle, Yvonne Raaijmakers, Susan Slot, Sander Jentjens

Samenvatting

Primair progressieve afasie (PPA) is een klinisch syndroom dat wordt gedefinieerd door geïsoleerde progressieve taalstoornissen, die reeds meerdere jaren bestaan alvorens zich dementie ontwikkelt, meestal uit het spectrum van frontotemporale lobaire degeneratie (FTLD). Wat PPA bijzonder maakt, is dat er sprake is van een neurodegeneratief proces in een selectief functioneel cerebraal (taal)netwerk. Het onderzoek naar PPA heeft niet alleen nieuwe kennis opgeleverd over het ontstaan en het vroege beloop van dementie, maar ook inzichten in de functionele neuroanatomie van taalnetwerken en de neurolinguïstiek. In het eerste deel van deze bijdrage wordt een overzicht gegeven van de subtypen van PPA en hun mogelijke etiologie. Verder bevat het artikel een handreiking voor de beoordeling en behandeling in de algemene klinische praktijk, op basis van literatuuronderzoek en eigen ervaring.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

Neuropraxis 1/2018 Naar de uitgave