Skip to main content
main-content
Top

02-11-2015 | Nieuws

Taaleis voor alle buitenlandse artsen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners

Buitenlandse artsen en andere zorgverleners die in Nederland werken moeten voortaan de Nederlandse taal beheersen. Nu geldt die verplichting alleen voor zorgverleners van buiten de Europese Unie, maar volgens minister Schippers is dat niet genoeg.


Voordat een buitenlandse arts, verpleegkundige, apotheker of fysiotherapeut in het zogenoemde BIG-register kan worden ingeschreven, moet hij voortaan aan bepaalde taaleisen voldoen. Schippers vindt die aanscherping nodig in het belang van de veiligheid van de patiënt. Ook voor een goede diagnose en voor communicatie met andere zorgverleners is dat volgens haar nuttig. 

Vrij verkeer van werknemers

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt Schippers wel dat het vrije verkeer van werknemers binnen de EU moet worden gerespecteerd. Daarom moeten bij het formuleren van een bepaald minimumniveau van taalbeheersing het tijdsbeslag en de kosten van scholing worden meegewogen. "Er mag geen indirecte discriminatie ontstaan." 

De verplichting geldt niet voor buitenlandse zorgverleners die bijvoorbeeld een bijzondere operatie moeten verrichten of voor begeleiders van een sportteam. 

Bron: NOS

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.