Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

29. Taak en proces

Auteur : Jan Remmerswaal

Gepubliceerd in: Begeleiden van groepen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de groepsdynamica is het gebruikelijk om onderscheid te maken tussen taakaspecten en sociaalemotionele aspecten van het groepsfunctioneren. Hiermee wordt bedoeld dat elke groep tegelijkertijd functioneert op taakniveau, als op sociaalemotioneel niveau. Beide niveaus zijn tegelijkertijd aanwezig, als de keerzijden van een munt. Het taakniveau verwijst vooral naar de inhoud van de groepsactiviteit, dus naar wat er gezegd en gedaan wordt. Het sociaalemotionele niveau verwijst naar de manier waarop de groep zich organiseert voor die taak, onder meer tot uiting komend in hoe er met elkaar omgegaan wordt. In de taakstelling vervult de groep meer formele functies en op sociaalemotioneel niveau meer psychologische functies (zoals tegemoetkomen aan de emotionele behoeften van de gehele groep en de afzonderlijke groepsleden). Deze tweedeling wordt ook wel aangeduid als taakgerichtheid en procesgerichtheid. Dit duo van taak en proces is een centraal thema in de groepsdynamica, dat doorspeelt in de behandeling van groepsdynamische onderwerpen (zoals leiderschap).
Literatuur
go back to reference Homans, G.C. (1966). Individu en gemeenschap. Utrecht: Spectrum. (Oorspronkelijk: The human group. New York: Harcourt, Brace and World, 1950). Homans, G.C. (1966). Individu en gemeenschap. Utrecht: Spectrum. (Oorspronkelijk: The human group. New York: Harcourt, Brace and World, 1950).
go back to reference Remmerswaal, J. (2013). Handboek groepsdynamica. Amsterdam: Boom Nelissen. Remmerswaal, J. (2013). Handboek groepsdynamica. Amsterdam: Boom Nelissen.
Metagegevens
Titel
Taak en proces
Auteur
Jan Remmerswaal
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0725-8_29