Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2015 | Praktijk | Uitgave 1/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2015

Systeemaanpak van overgewicht bij kinderen in de eerste lijn

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 1/2015
Auteurs:
G.F. van Muilwijk, R. van Mierlo

Samenvatting

In Nederland zijn de afgelopen jaren tal van interventieprogramma’s uitgevoerd op het gebied van het beheersen van obesitas. Op de overheidswebsite www.overgewicht.org zijn tientallen initiatieven te bekijken. Ook het RIVM levert een lange lijst van mogelijke interventieprogramma’s, waarvan geen enkele de status heeft van “sterke aanwijzingen voor effectiviteit”. Alleen voor het project ‘Gezond Gewicht Overvecht’ zijn er “eerste aanwijzingen” dat er een effect zou kunnen zijn. 1 Ondanks jarenlange inspanningen blijkt er nog steeds geen eenduidige methodiek om de overgewichtsproblematiek aan te pakken. Uit de gegevens van Nationaal Kompas 2 blijkt dat het percentage kinderen met overgewicht blijft stijgen. Een en ander heeft wel geleid tot een zorgstandaard Obesitas, die eind 2010 tot stand kwam. 3 Hierin staat bij de behandeling van kinderen met de ‘gecombineerde lifestyle-interventie’ vermeld, dat de gezinsaanpak centraal dient te staan. Onduidelijk is echter op welke manier deze aanpak evidence-based kan worden uitgevoerd. Omdat we vanuit een huisartsenvisie het belang van de directe omgeving onderkennen op (ziekte-)gedrag, wilden we de methode van systeemaanpak toepassen op de problematiek van kinderen met overgewicht en obesitas. Doelstelling van het project is het realiseren van een systeemaanpak bij tien gezinnen met een of meerdere kinderen met overgewicht of obesitas in de leeftijd tussen zes en twaalf jaar, uitgevoerd in de eerste lijn. In dit artikel bespreken we de werkwijze en resultaten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2015 Naar de uitgave

Forum: VenW

Nieuws van V&W