Skip to main content
main-content
Top

02-09-2014 | Nieuws

Suïcidepreventie - themaweek bij NPO Doc

Themakanaal NPO Doc zendt een reeks documentaires uit over zelfmoord en zelfmoordpreventie van zaterdag 6 sept tot en met vrijdag 12 sept 2014. Jaarlijks brengen volgens schattingen wereldwijd zo’n 1 miljoen mensen zichzelf om het leven. Een veel groter getal dan alle slachtoffers van moord en oorlog tezamen. Aanleiding voor de themaweek is de documentaire Once I Dreamt of Life (VPRO) op 9 september op NPO2 en Suicide Prevention Day op 10 september. Met onder andere de 3Doc: Waarom wil jij dood? over de eerste suïcidepreventie poli van Nederland.

Eind 2013 is in Venlo de eerste poli suïcidepreventie geopend, speciaal bedoeld voor mensen met ernstige zelfmoordneigingen. In de 3Doc: Waarom wil jij dood? (AVRO, 2014) volgt regisseur Marijn Duintjer Tebbens psychiater Chloe en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen Geert en Bert tijdens gesprekken met mensen die zo wanhopig zijn dat ze niet meer verder willen leven. Een documentaire over de worsteling die suïcidale mensen doormaken, over de drijfveren van hulpverleners en over de dilemma’s die zij tijdens hun werk tegenkomen.
Uitzending o.a. op zaterdag 6 september om 19.19 uur

 

Kun je zelfmoord een rationele keuze noemen? Om deze vraag draait het in Selfmade Man (2005) van regisseur Susan Stern. Zij portretteert haar vader Bob Stern, een succesvol zakenman en pionier op het gebied van zonne-energie. Als hij ontdekt dat hij ernstig ziek is, besluit hij zijn lot in eigen hand te nemen en zelfmoord te plegen. In een videoboodschap aan zijn familie legt hij via een uitgebreide analyse uit hoe hij tot deze keuze is gekomen.

Uitzending o.a. op zaterdag 6 september om 20.04 uur

 

Japanse kamikazepiloten kregen in 1945 van een wanhopige legerleiding het bevel om zichzelf van het leven te beroven, in een laatste poging de oorlog naar hun hand te zetten. Toch wisten een paar honderd kamikaze piloten de oorlog te overleven. De historische documentaire Wings of defeat (2007) van regisseurs Linda Hoaglund en Risa Morimoto vertelt hun aangrijpende verhaal aan de hand van uniek archiefmateriaal en interviews.

Uitzending o.a. op zondag 7 september om 21.25 uur

 

Regisseur Jaap van Hoewijk gaat in Familiegeheim (NCRV, 2001) op zoek naar de ware toedracht van de dood van zijn vader en doet een schokkende ontdekking. Zijn vader overleed 23 jaar geleden niet aan een brommerongeluk, maar kwam door zelfmoord om het leven. Dat was al die jaren een taboe waarover niet werd gesproken.

Uitzending o.a. op dinsdag 9 september om 21.22 uur

 

Concertpianist James Rhodes werd in 2006 opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, na jaren van depressie, suïcidale pogingen en drugsgebruik, veroorzaakt door misbruik in zijn jeugd. Totdat een vriend voor hem een iPod met muziek van Bach naar binnen smokkelde. Deze muziek inspireerde hem om door te gaan. In de documentaire Notes from the Inside (NTR, 2014) van regisseur Ursula Mcfarlane zien we hoe James in één van de grootste Britse psychiatrische inrichtingen vier aparte stukken voor vier patiënten speelt, in de hoop dat een paar minuten klassieke muziek hun leven tijdelijk minder zwaar zal maken.

Uitzending o.a. op woensdag 10 september om 21.21 uur

 

Al sinds de Middeleeuwen heeft Beachy Head, een 165 meter hoge klif in Zuid-Engeland, de lugubere reputatie de beste zelfmoordplek van de wereld te zijn. In de gelijknamige documentaire Beachy Head (NTR, 2003) toont Roel van Broekhoven de schoonheid maar ook het grimmige karakter van de plek. Gesprekken met reddingswerkers die met grote regelmaat naar deze plaats des onheils afreizen, worden afgewisseld met verhalen van mensen die uit wanhoop van de rotsen sprongen maar de sprong overleefden.
Uitzending o.a. op donderdag 11 september om 22.09 uur

 

Bron: NPO Doc

 

Meer lezen over suïcidepreventie: boek Suïcidepreventie in de praktijk

Aanbevolen: e-learning Behandeling van suïcidaal gedrag (1 uur, geaccrediteerd door NVvP, NIP, FGzP)

 

=> BSL Psychologie Totaal

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.