Skip to main content
main-content
Top

15-02-2011 | Nieuws

Studie verpleegkunde populairst

Steeds meer studenten kiezen een studie in de gezondheidszorg in het hoger beroeps onderwijs. Dat blijkt uit cijfers van de HBO-Raad. Verpleegkunde is de populairste studierichting: dit jaar groeide het aantal studenten met 9,5 procent.

Het aantal mensen dat een hbo-studie in de gezondheidszorg kiest, steeg het afgelopen jaar met 6,5 procent. Als mogelijke verklaring wordt baanzekerheid genoemd in tijden van economische crisis. Door de toenemende vergrijzing is er ook steeds meer vraag naar gezondheidszorgpersoneel.

Ook het aantal mbo-verpleegkundigen stijgt de laatste jaren. Vooral onder 30-plussers is de studie erg populair. In België, waar ze al jaren met grote tekorten kampen in de zorg, kregen de hogescholen dit jaar bijna 13 procent meer aanmeldingen dan in de jaren ervoor.

Toch blijft het de vraag of het groeiende aanbod voldoende is voor de stijgende vraag. Zo berekende het Centraal Plan Bureau dat er in 2030 140.000 mensen nodig zijn voor de verpleeg- en verzorgingshuizen.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.