Skip to main content
main-content
Top

19-03-2015 | Nieuws

Stressklachten belangrijkste verzuimoorzaak

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Stressklachten vormen de belangrijkste verzuimoorzaak bij werknemers en komen op steeds jongere leeftijd voor. Dit blijkt uit een op 18 maart gepubliceerde analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

In 2014 was Het gemiddelde ziekteverzuim met 3,9 procent iets hoger dan in 2013 (3,8 procent). Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen van 24 dagen in 2013 naar 29 dagen vorig jaar. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerde analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

Het verzuim met stressgerelateerde klachten is verder gestegen, constateert ArboNed. In 2013 werd langdurig verzuim in 29 procent van de gevallen veroorzaakt door stress. Afgelopen jaar had 33 procent van het langdurig verzuim te maken met stress, vooral onder 25- tot 34-jarigen. “Daarmee verschuift psychisch verzuim naar een jongere leeftijdscategorie”, aldus Corn Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.

Baanonzekerheid

Flexibilisering van de arbeidsmarkt zou dit volgens ArboNed kunnen verklaren. Sinds het begin van de economische crisis eind 2008 is het aantal werknemers met een vaste arbeidsrelatie met ruim een half miljoen geslonken. Jonge werknemers werken in opeenvolgende tijdelijke banen. Tijdelijke contracten gaan gepaard met baanonzekerheid – een belangrijke oorzaak van stress.

 

Ook de verplichtingen thuis leiden vaak tot tijdsdruk en stress. Dit geldt met name voor jonge gezinnen en geeft een grotere kans op burn-out. De laatste jaren zijn meer vrouwen toegetreden tot de arbeidsmarkt en is het aantal eenoudergezinnen toegenomen. Ook de combinatie van mantelzorg en werk vergt veel van mensen. Van de werkende beroepsbevolking combineert een op de zeven werknemers werk en de zorg voor hun gezin met de zorg voor hulpbehoevende ouders.

Preventie

ArboNed roept werkgevers op om stress aan te pakken. Veel psychisch verzuim is te voorkomen door vroegtijdig het gesprek met werknemers aan te gaan. Werkgevers die weten welke risico’s ze lopen, investeren volgens ArboNed tijdig in preventie. Want als werknemers ziek worden door stress, dan zitten ze gemiddeld 180 dagen thuis.

 

Bron: Nationale Zorggids
Beeld: iStock

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail