25-04-2018 | Mini-review
Strakke lipriempjes bij neonaten, de zin of onzin van behandelen
Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg | Uitgave 3/2018
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
In verband met toename van behandelingen van lipriempjes bij neonaten en levendige discussies hierover op social media rijzen de vragen: “Wat is een normale lipriem bij baby’s?” en “Wat is er aan wetenschappelijk bewijs over de effectiviteit van de behandelingen voor strakke lipriempjes bij borstvoedingsproblemen?” Een literatuuronderzoek werd verricht om deze vragen te beantwoorden.
Uit cross-sectionele studies blijkt dat bij baby’s een lipriem doorlopend tot het onderste deel van de gingiva en verder volkomen normaal is. In de Kotlow score, dienend ter diagnosticering van abnormale lipriempjes, wordt dit aanhechtingstype echter als abnormaal gescoord en derhalve gezien als behandelindicatie.
Daarnaast blijken er geen case reports en cohortstudies te zijn die het effect van behandelen van strakke lipriempjes op borstvoedingsproblemen aantonen. In alle studies werd lipriembehandeling meestal gecombineerd met tongriembehandeling, een behandeling met eerder aangetoonde effectiviteit. Waarschijnlijk heeft dit ertoe geleid dat het knippen van lipriempjes onterecht als mede-effectief werd beschouwd.
De bevindingen van dit literatuuronderzoek geven aan dat de strakke lipriem niet bijdraagt aan borstvoedingsproblemen. Aangezien ver doorlopende lipriempjes normaal zijn en behandeling een invasieve ingreep is die regelmatig ook pijnlijk is, is een dergelijke behandeling onnodig en onwenselijk. Ons advies is om deze behandeling te voorkomen door optimale informatievoorziening.