Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12. Stofwisseling

Auteurs : Marieke van der Burgt, Wim Burgerhout, Jeroen Alessie, Annemieke Houwink

Gepubliceerd in: Fysiologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit hoofdstuk gaat over gebruik en levering van energie. Het lichaam haalt energie uit de voeding door energierijke stoffen zoals koolhydraten, vetten en eventueel eiwitten af te breken. Het hoofdstuk begint met informatie over spijsvertering. De begrippen katabolisme (afbraak met vrijkomen van energie) en anabolisme (opbouw van stoffen met vastleggen van energie) worden uitgelegd. We bespreken de productie van ATP uit afbraak van glucose, glycerol, vetzuren en aminozuren en het ontstaan en de rol van lactaat. De energiewisseling wordt besproken, met het respiratoir quotiënt als maat. Het regelmechanisme van voedselinname wordt besproken met signaalstoffen zoals leptine die daarbij een rol spelen, evenals het metabool syndroom of insulineresistentiesyndroom bij overgewicht. Tot slot komt de temperatuurregeling aan bod: de processen bij warmteafgifte en warmteproductie en het regelend systeem, en het ontstaan van koorts.
Metagegevens
Titel
Stofwisseling
Auteurs
Marieke van der Burgt
Wim Burgerhout
Jeroen Alessie
Annemieke Houwink
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1776-9_12