Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | Uitgave 1/2011

Kind en adolescent 1/2011

Stille wateren: weinig vertellen versus veel geheimhouden en probleemgedrag bij jongeren

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Drs. L. Keijsers, Dr. T. Frijns, Dr. S. J. T. Branje, Prof. dr. W. H. J. Meeus
Belangrijke opmerkingen
Onderzoeksgroep Adolescentie aan de Faculteit Sociale Wetenschappen
Onderzoeksgroep Adolescentie
universitair hoofddocent, Onderzoeksgroep Adolescentie
hoogleraar, Onderzoeksgroep Adolescentie

samenvatting

Recent onderzoek heeft aangetoond dat jongeren die weinig vertellen aan hun ouders vaker depressief en delinquent zijn. In deze studie stelden we dat een veelgebruikt instrument om te meten hoeveel jongeren vertellen aan hun ouders mogelijk bestaat uit twee componenten: ‘geheimhouden’ en ‘vertellen’. Ook hebben we getoetst of het verband tussen het hebben van geheimen en probleemgedrag mogelijk kan verklaren waarom weinig vertellen aan ouders gerelateerd was aan probleemgedrag in eerder onderzoek. Daartoe werd gebruikgemaakt van een longitudinale dataset met vier metingen bij 309 Nederlandse adolescenten (48% jongens; eerste meting gemiddeld 13.2 jaar oud). Factoranalyses toonden aan dat ‘vertellen’ en ‘geheimen houden’ twee afzonderlijke concepten zijn. Bovendien vertoonden jongeren die veel geheim hielden een jaar later relatief meer depressie en delinquentie, terwijl een dergelijk verband niet werd gevonden voor jongeren die weinig aan hun ouders vertelden. Daarmee geeft deze studie een nieuwe interpretatie aan het werk van Stattin en Kerr en anderen: Het verband tussen weinig vertellen aan ouders en probleemgedrag wordt mogelijk verklaard door een veel sterker verband tussen het hebben van geheimen en probleemgedrag.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

Kind en adolescent 1/2011 Naar de uitgave

OriginalPaper

Boeken

OriginalPaper

Opmerkelijk