Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2016 | Voor de praktijk | Uitgave 4/2016

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2016

Stigma op psychische problemen is een barrière voor arbeidsparticipatie

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 4/2016
Auteur:
Dr. Evelien Brouwers
Belangrijke opmerkingen
Dr. E.P.M. Brouwers, Tilburg University, Tilburg School of Social and Behavioral Sciences, Tranzo.
Correspondentieadres: e.p.m.brouwers@tilburguniversity.edu

Samenvatting

Dat veel mensen met psychische problemen (tijdelijk) niet aan het arbeidsproces deelnemen komt niet enkel door hun aandoening, maar ook door het stigma dat rust op psychische problemen. Onderzoek wijst uit dat er onder werkgevers en leidinggevenden een negatief beeld bestaat van mensen met psychische problematiek. Dit negatieve beeld kan hen benadelen bij sollicitaties, promoties en andere carrièrekansen. Ook durven werknemers met psychische klachten vaak niet over hun psychische gezondheidsproblemen te praten, waardoor werkgever en werknemer de kans mislopen om door tijdelijke werkaanpassingen langdurige uitval te voorkómen. Tenslotte worden werknemers door geanticipeerde discriminatie en door zelfstigma ontmoedigd om relevante actie te ondernemen, zoals solliciteren of een opleiding volgen. Wanneer we de arbeidsparticipatie van mensen met psychische problemen daadwerkelijk willen vergroten moeten we daarom dit onderwerp serieus nemen en meer kennis en interventies ontwikkelen om stigma tegen te gaan.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2016 Naar de uitgave