Skip to main content
main-content
Top

01-12-2014 | Nieuws

Steeds meer gevallen van kanker door overgewicht

Bijna 5.000 nieuwe gevallen van kanker in Nederland per jaar worden veroorzaakt door overgewicht. Het aantal gevallen van kanker als gevolg van overgewicht ligt bij vrouwen hoger dan bij mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Wereldgezondheids-organisatie (WHO) in samenwerking met het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

De rol van overgewicht als belangrijke risicofactor voor kanker wordt steeds duidelijker in wetenschappelijk onderzoek. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds houdt de lijst van kankersoorten waarvan bekend is dat ze een verband hebben met overgewicht actueel. Tot nu toe gaat het om negen soorten kanker: darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze), eierstok-, galblaas- en gevorderde prostaatkanker. Dat het aantal gevallen van kanker door overgewicht hoger is bij vrouwen dan bij mannen komt doordat veelvoorkomende vormen van kanker bij vrouwen een sterk verband hebben met overgewicht. Ruim 75 procent van de gevallen van kanker die toegeschreven worden aan overgewicht bij vrouwen zijn gevallen van borstkanker na de menopauze, baarmoederkanker en dikkedarmkanker.

 

Wereldwijd neemt het aantal mensen met overgewicht toe. Het aantal volwassenen met overgewicht is tussen 1980 en 2013 volgens schattingen met 27,5 procent toegenomen. Ook in Nederland zijn de cijfers fors: 53 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen van 20 jaar of ouder is te zwaar.

 

Volgens directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds Nadia Ameyah is roken nog steeds de belangrijkste risicofactor voor kanker, maar de resultaten van dit onderzoek benadrukken ook de noodzaak om maatregelen te nemen om overgewicht terug te dringen. ‘Het aantal rokers neemt af, maar het aantal personen met overgewicht neemt helaas toe. Samen moeten we in actie komen om kanker te voorkomen. Ruim een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker kan worden voorkomen door gezonde keuzes te maken in onze leefstijl’, aldus Ameyah.

 

Bron: Nationale Zorggids

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Fysiotherapie binnen de lymfologie en oncologie of Sportfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.