Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | Uitgave 4/2014

Kind & Adolescent Praktijk 4/2014

Steeds beter op de kleintjes letten

Wat is effectief in cursussen voor kinderen die zijn blootgesteld aan partnergeweld?

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Dr. Mathilde Overbeek, Dr. Clasien De Schipper, Prof. dr. Francien Lamers-winkelman, Prof. dr. Carlo Schuengel
Belangrijke opmerkingen

trefwoorden

preventieve hulpverlening
partnergeweld
effectiviteit
‘Jij hoort erbij’

over de auteurs

Dr. Mathilde Overbeek, ontwikkelingspsycholoog, werkt als post-doc. De hier gerapporteerde resultaten komen uit haar promotieonderzoek. Dr. C. de Schipper, pedagoog, werkt als universitair docent en onderzoeker. Prof. dr. Francien Lamers-Winkelman, orthopedagoog, is emeritus professor Preventie en behandeling kindermishandeling. Prof. dr. C. Schuengel, pedagoog, werkt als hoogleraar en afdelingshoofd. Alle auteurs zijn verbonden aan de afdeling Ontwikkelingspedagogiek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Correspondentie: m.m.overbeek@vu.nl.

Samenvatting

Kinderen die ruzies en geweld tussen hun ouders meemaken, lopen een verhoogd risico op problemen. Cursussen kunnen deze problemen verminderen. Onduidelijk was hoe deze cursussen er het beste kunnen uitzien. De resultaten van het hier beschreven onderzoek laten zien dat vooral algemene cursuselementen belangrijk lijken om probleemgedrag te verminderen. Effecten van hulp worden via ouders doorgegeven: meer positieve aandacht voor ouders hangt samen met beter psychisch functioneren van ouders en kinderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Kind & Adolescent Praktijk 4/2014 Naar de uitgave

Tussendoor

Vakantiestress

Ten geleide

Onderbuikgevoel

OriginalPaper

Pak het samen op!