Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2009 | Nascholing | Uitgave 11/2009

Huisarts en wetenschap 11/2009

Stand van zaken rond de totale heup- en knieartroplastiek

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 11/2009
Auteurs:
Peter Pilot, Stephan Vehmeijer, Hennie Verburg, Dick Cornelisse, Rolf Bloem
Belangrijke opmerkingen
Reinier de Graaf Groep, Postbus 5011, 2600 GA Delft: dr. P. Pilot, senior onderzoeker orthopedie, dr. S.B.W. Vehmeijer, orthopedisch chirurg, H. Verburg, orthopedisch chirurg, H.B. Cornelisse, anesthesioloog, dr. R.M. Bloem, orthopedisch chirurg.
Mogelijke belangenverstrengeling: de vakgroep orthopedie heeft institutionele steun gehad voor wetenschappelijke projecten van Zimmer b.v. en Biomet b.v. Deze steun heeft geen directe relatie met dit artikel.
Peter Pilot heeft naast zijn werk in RdGG de afgelopen jaren consultantfuncties bekleed voor onder andere Biomet B.V.

Samenvatting

Pilot P, Vehmeijer SBW, Verburg H, Cornelisse HB, Bloem RM, Stand van zaken rond de totale heup- en knieartroplastiek. Huisarts Wet 2009;52(11):542-6.
De totale heupoperatie en de knievervangende operatie zijn zeer succesvolle ingrepen, gelet op de verbetering van de kwaliteit van leven. Voor de levensduur van zowel een heup als een knie mag minimaal tien jaar aangehouden worden. Een korte opnameduur van drie tot zeven dagen is momenteel standaard. Verdere doorvoering van multi modale anesthesie- en analgesietechnieken lijkt de belangrijkste stap om in de komende jaren een verdere kwaliteitsverbetering en verkorting van de opnameduur te bereiken. Daarnaast is er veel ontwikkeling in de ontwerpen en materialen van de protheses, waardoor de protheses steeds langer meegaan en een steeds hogere belasting aankunnen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2009

Huisarts en wetenschap 11/2009 Naar de uitgave

Intermezzo

Opgeknapt