Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 1/2019

01-12-2018 | Onderzoek

Staken preventieve cardiovasculaire medicatie bij laagrisicopatiënten

Auteurs: Clare Luymes, Rosalinde Poortvliet, Nan van Geloven, Margot de Waal, Yvonne Drewes, Jeanet Blom, Nynke Smidt, Willem Assendelft, Wilbert van den Hout, Wouter de Ruijter, Mattijs Numans

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 1/2019

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Inleiding De onderzoekers gingen na of een poging tot staken van preventieve cardiovasculaire medicatie bij laagrisicopatiënten veilig en (kosten)effectief is.
Methode Aan deze clustergerandomiseerde, gecontroleerde, non-inferiority trial deden 46 huisartsenpraktijken mee. Patiënten waren veertig tot zeventig jaar oud, gebruikten een antihypertensivum en/of lipideverlagende medicatie, hadden geen hart- en vaatziekten (HVZ) in de voorgeschiedenis en hadden toen ze met medicatie begonnen een laag tienjaars-HVZ-risico. De interventie betrof het aanbieden van een stoppoging door de huisarts. Uitkomstmaat was het verschil in gemiddelde stijging van het tienjaars-HVZ-risico na twee jaar tussen de interventie- en controlegroep. De non-inferiority marge was 2,5 procentpunt. De onderzoekers hebben een multilevel lineaire regressie gebruikt, met multipele imputatie voor ontbrekende waarden.
Resultaten De gemiddelde leeftijd van de 1067 deelnemers was 55 jaar, 72% was vrouw en het gemiddelde tienjaars-HVZ-risico was 5%. Van de 492 deelnemers in de interventiegroep deden 319 (65%) een stoppoging; 135 deelnemers (27%) gebruikten na twee jaar nog steeds geen medicatie. Het tienjaars-HVZ-risico steeg met 2,0 procentpunt in de interventiegroep versus 1,9 procentpunt in de controlegroep, binnen de non-inferiority marge. Er was geen verschil in kwaliteit van leven of in zorgkosten.
Conclusie Het staken van preventieve cardiovasculaire medicatie bij laagrisicopatiënten is op korte termijn veilig, maar verbetert de kwaliteit van leven niet en vermindert de zorgkosten evenmin.
Literatuur
Metagegevens
Titel
Staken preventieve cardiovasculaire medicatie bij laagrisicopatiënten
Auteurs
Clare Luymes
Rosalinde Poortvliet
Nan van Geloven
Margot de Waal
Yvonne Drewes
Jeanet Blom
Nynke Smidt
Willem Assendelft
Wilbert van den Hout
Wouter de Ruijter
Mattijs Numans
Publicatiedatum
01-12-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 1/2019
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/s12445-018-0352-4

Andere artikelen Uitgave 1/2019

Huisarts en wetenschap 1/2019 Naar de uitgave

Redactioneel

Een vraag aan u