Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 6/2012

01-09-2012 | Spectrum

Staan voor kwaliteit!

Auteur: Lode Wigersma

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 6/2012

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het verankeren van een ‘public health mindset in het nationale kwaliteitsbeleid’. Met deze in één zin samengevatte visie beoogt het NPHF-advies aan de Regieraad voor de Zorg ervan te overtuigen dat het kwaliteitsbeleid in de zorg aanpassing behoeft. 1 Aanpassing in die zin dat in het kwaliteitsbeleid een verschuiving moet optreden van nazorg naar voorzorg. Meer aandacht voor preventie in de hele zorgketen, weg van de compartimentencultuur die zo kenmerkend is voor de huidige inrichting van ons zorgstelsel. En het advies voegt daar nog aan toe dat deze public health mindset ook in andere sectoren zoals welzijn, onderwijs, huisvesting en bedrijfsleven ingang moet vinden. In het advies wordt betoogd dat deze verschuiving alleen kan plaatsvinden “wanneer het (landelijke) kwaliteitsbeleid daar ondersteunend aan én sturend op is”. En tegen deze achtergrond wordt niet in eerste instantie ingezet op vast te leggen kwaliteitsinstrumenten, maar op de “kwaliteit van de professionals als aanbieder van preventie”. Om dat te bereiken wordt een traject voorgesteld dat uiteindelijk moet leiden tot een breed gedragen ‘kwaliteitshandvest’ voor preventie.
Literatuur
1.
go back to reference Frissen M, Plochg T. De Kwaliteit van preventie: Wie pakt welke handschoen op? NPHF adviesrapport kwaliteitstraject voor preventieve activiteiten in de public health en de gezondheidszorg in brede zin. Utrecht: NPHF, 2011. Frissen M, Plochg T. De Kwaliteit van preventie: Wie pakt welke handschoen op? NPHF adviesrapport kwaliteitstraject voor preventieve activiteiten in de public health en de gezondheidszorg in brede zin. Utrecht: NPHF, 2011.
2.
go back to reference KNMG. Volksgezondheid en Preventie. De visie van de KNMG. Utrecht: KNMG, 2007. KNMG. Volksgezondheid en Preventie. De visie van de KNMG. Utrecht: KNMG, 2007.
3.
go back to reference GGD Nederland, KNMG, NPCF, NPHF, SGF, VNG, ZN. Agenda voor een gezonder Nederland. Utrecht: GGD Nederland e.a., 2012. GGD Nederland, KNMG, NPCF, NPHF, SGF, VNG, ZN. Agenda voor een gezonder Nederland. Utrecht: GGD Nederland e.a., 2012.
4.
go back to reference KNMG. Staan voor Kwaliteit. KNMG Kwaliteitskader medische zorg. Utrecht: KNMG, 2012 KNMG. Staan voor Kwaliteit. KNMG Kwaliteitskader medische zorg. Utrecht: KNMG, 2012
Metagegevens
Titel
Staan voor kwaliteit!
Auteur
Lode Wigersma
Publicatiedatum
01-09-2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 6/2012
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-012-0115-8

Andere artikelen Uitgave 6/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 6/2012 Naar de uitgave