Spieren van kinderen zijn heel goed bestand tegen vermoeidheid. In dat opzicht zijn te vergelijken met duursporters. Verrassend genoeg blijken ze zelfs sneller te herstellen dan duursporters. Dat blijkt uit onderzoek dat in april is gepubliceerd in Front. Physiol.
Choreograph / Getty Images / iStock
Methode
Voor het onderzoek werden 12 gezonde jongens (8-12 j), 12 ongetrainde mannen (19-23 j) en 13 duursport atleten (19-27 j) in 2 experimentele sessies getest. Tijdens de eerste sessie werden antropometrische kenmerken, lichaamssamenstelling, rijpingsstatus en het vermogen tijdens maximale zuurstofopname geëvalueerd. Bovendien moesten de deelnemers 2 sprints uitvoeren op een fietsergometer, met een tussentijdse pauze van 1 minuut om te herstellen, tegen een weerstand die overeenkomt met 7,5% lichaamsmassa (BM). Na 48 uur volgde de tweede test waarbij ze een Wingate fietstest deden om het maximale anaerobe vermogen, de vermoeidheidsratio (d.w.z. relatieve afname van het vermogen,) de relatieve (netto) energiebijdrage te testen, afgeleid van het oxidatief metabolisme, en het bepalen van de herstelpercentages na de training ( concentratie van bloedlactaat, HR (heart rate) en zuurstofopname).
Resultaat
In vergelijking met de ongetrainde volwassenen raken de kinderen minder snel vermoeid. Wat hier de oorzaak van is, kan nog niet goed verklaard worden. Wel is te zien dat de kinderen een lagere anaërobe capaciteit en een grotere parasympatische reactivering van het autonome zenuwstelsel vertonen tijdens het begin van de herstelperiode, waardoor een snellere aanpassing ontstaat van cardiovasculaire parameters en er een hogere verwijderingscapaciteit is bij het verwijderen van lactaat uit het bloed.
In vergelijking met getrainde duursporters vertonen kinderen een vergelijkbaar metabolisch profiel. Ook tonen ze vergelijkbare resultaten ten aanzien van de relatieve energiebijdrage die werd verkregen uit het oxidatieve metabolisme tijdens de Wingate-test, evenals het herstelpercentage na inspanning. Verrassend genoeg toonden de resultaten van de huidige studie ook een sneller post-trainingspercentage van HR-herstel bij prepuberale kinderen dan volwassen atleten met uithoudingsvermogen. Dit onverwachte resultaat kan worden toegeschreven aan een grotere parasympathische reactivering van het autonome zenuwstelsel in de vroege herstelperiode bij prepuberale kinderen.
Wilt u het volledige onderzoek lezen? Front. Physiol., 24 April 2018 | https://doi.org/10.3389/fphys.2018.00387