Skip to main content
Top

09-04-2019 | Sportgeneeskunde | Nieuws

Hardlopers hebben vaker kransslagaderverkalking dan wielrenners

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Voortbouwend op eerdere resultaten hebben onderzoekers van het Radboudumc vastgesteld dat hardlopers vaker kransslagaderverkalking hebben dan wielrenners. De resultaten zijn gepubliceerd in JACC Cardiovacular Imaging. Verder onderzoek richt zich op de processen die voor de verkalking en de onderlinge verschillen tussen sportgroepen verantwoordelijk zijn.

Sporten is gezond en verlaagt het risico op chronische ziekten en vroegtijdige sterfte. Recentelijk toonden onderzoekers van het Radboudumc, UMC Utrecht en Meander Medisch Centrum echter aan dat kransslagaderverkalking vaker voorkomt bij actieve sporters. Een opmerkelijke bevinding, omdat meestal wordt aangenomen dat verkalking van de kransslagaders het risico op een hartinfarct verhoogt. In een vervolgstudie hebben de onderzoekers nu uitgezocht of het risico op kransslagaderverkalking verschilt tussen hardlopers en wielrenners.

Onderliggende processen

Vincent Aengevaeren, arts-onderzoeker en eerste auteur van het onderzoek: “Wij hebben de onderzoeksgroep verdeeld in 72 hardlopers, 81 wielrenners en 131 deelnemers die een andere sport beoefenden. Vervolgens hebben we vergeleken hoe vaak kransslagaderverkalking in iedere groep voorkomt, en of de aard van die verkalking verschillend was.” Het resultaat: van de hardlopers had 65 procent vaatwandverkalking (plaques), tegenover 53 procent van de wielrenners en 70 procent van de andere sporters.
“Houden we rekening met andere factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze plaques, zoals leeftijd, bloeddruk en cholesterol, dan wordt nog duidelijker dat wielrenners minder plaques hebben dan hardlopers of andere sporters”, zegt Aengevaeren. Fysioloog Thijs Eijsvogels, laatste auteur van het artikel vult aan: “Bovendien hebben de wielrenners vaker uitsluitend stabiele vaatwandplaques. Die plaques gaan minder snel stuk.” De onderzoekers zoeken mogelijke verklaringen voor hun bevindingen. Welke onderliggende processen zijn verantwoordelijk voor die plaques en de verschillen tussen de groepen sporters?

Aanknopingspunten

Aengevaeren: “Mogelijk speelt de lichaamshouding tijdens het sporten een rol. Het lichaamsgewicht van wielrenners wordt gedragen door de fiets, terwijl het lichaam van hardlopers continue wordt blootgesteld aan de schokken bij het rennen. We zien ook dat wielrenners vaker een lage botdichtheid hebben; wie weet speelt deze verandering in botsamenstelling en calciumhuishouding ook een rol in de kransslagvaten.” Eijsvogels wijst nog op een andere mogelijkheid: “Misschien zorgt de wat lagere intensiteit en andere lichaamshouding van wielrenners voor minder mechanische stress op de kransslagvaten in vergelijking met sporters die hardlopen.” Het zijn aanknopingspunten voor verder onderzoek, die meer duidelijkheid moeten geven over de verschillen die nu gevonden zijn. Beide onderzoekers geven aan dat het op basis van deze eerste resultaten nog voorbarig is om bijvoorbeeld wielrennen boven een andere sport te adviseren.
­­­­­­­­­­­­­­­-
Publicatie in JACC: Cardiovacular Imaging: Coronary Atherosclerosis in Athletes – Vincent L. Aengevaeren, MD, Arend Mosterd, MD, PhD, Sanjay Sharma, MD, Thijs L. Braber, MD, PhD, Paul D. Thompson, MD, Birgitta K. Velthuis, MD, PhD, Thijs M.H. Eijsvogels, PhD

Bron: Radboudumc

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.