Skip to main content
Top

18-03-2021 | Sportgeneeskunde | Nieuws

Hamstring Outcome Score kan amateurvoetballers identificeren op risico hamstringblessure

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Volgens een Nederlandse studie wordt de Hamstring Outcome Score geassocieerd met eerdere en toekomstige hamstringblessures en kan het daarmee een handig hulpmiddel zijn om spelers inzicht te geven in hun blessurerisico. Deze cohortstudie heeft onderzoek gedaan naar de associatie tussen de HaOS en eerdere als ook nieuwe hamstringblessures en naar de prognostische waarde van de HaOS bij 356 amateurvoetballers tussen de 18-45 jaar.

De Hamstring Outcome Score (HaOS) kan gebruikt worden om het risico op hamstringblessures te bepalen. In deze vragenlijst wordt gevoeligheid, pijn, symptomen tijdens (sport) activiteiten en kwaliteit van leven meegenomen. De HaOS is op dezelfde manier opgebouwd als de Foot and Ankle Outcome Score. Hamstringblessures zijn de meest voorkomende spierblessures in voetbal, welke leiden tot een lange herstelperiode en hoge recidief kans. Preventieve programma's op sportclubs worden vaak niet goed opgevolgd door de spelers. Onderzoek heeft uitgewezen dat sporters preventieve programma's beter opvolgen wanneer ze eerder geblesseerd zijn geweest en een hoger blessure risico hebben. Vanaf een HaOS van <80% wordt het risico op hamstringblessures als groot gezien.

Nieuwe hamstringblessures
De voetballers dienden voorafgaand aan de studie de HaOS-lijst in te vullen en vervolgens werd door de medische staf gedurende één seizoen de aanwezigheid van hamstringblessures bijgehouden. Het bleek dat voetballers die een hamstringblessure opliepen tijdens het nieuwe seizoen, een lagere HaOS tijdens de beginmeting hadden vergeleken met spelers die geen blessure opliepen.

Invloed eerdere hamstringblessures
Ook werd gekeken naar eerdere hamstringblessures in de 12 maanden voorafgaande aan het onderzoek. Het vermogen van de HaOS om nieuwe hamstringblessures te voorspellen veranderde afhankelijk van het aantal opgelopen hamstringblessures in het vorige seizoen. De kans op een nieuwe hamstringblessure steeg van 11% zonder een eerdere hamstringblessure, naar 18% met één eerdere hamstringblessure tot 28% met twee eerdere hamstringblessures. Een hoger aantal hamstringblessures in het verleden is geassocieerd met een lagere HaOS. Een mogelijke verklaring voor het hoge recidiefpercentage van hamstringblessures zijn een te vroege terugkeer in de sport.

Advies: preventieprogramma's nu nog voor iedereen
Het advies vanuit de auteurs is om tot nu toe nog steeds alle voetballers te laten participeren in een preventief programma voor hamstringblessures. Om gerichte preventieprogramma's te kunnen uitvoeren, moeten eerst meerdere gevalideerde voorspellingsmodellen worden ontwikkeld.

Wilt u het besproken artikel nalezen?

van de Hoef, P. S., Brink, M. M., van der Horst, N. N., van Smeden, M. M., & Backx, F. F. The prognostic value of the hamstring outcome score to predict the risk of hamstring injuries. Journal of Science and Medicine in Sport (2021)

https://doi.org/10.1016/j.jsams.2021.01.001

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail