Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Jeugdbeleid 3-4/2014

01-12-2014 | Thema

Sport als onderdeel van het jeugdbeleid: ontwikkelingen en kansen in beeld

Auteur: Paul Duijvestijn

Gepubliceerd in: Jeugdbeleid | Uitgave 3-4/2014

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Intro

De invloed van sport reikt verder dan het sportveld. In de sport leren kinderen en jongeren om samen te werken, rekening te houden met anderen, door te zetten en zich aan regels te houden. Dat in combinatie met het grote bereik – circa drie kwart van alle jeugd in Nederland is lid van een sportvereniging – maakt dat vooral de georganiseerde verenigingssport grote invloed heeft op het opvoeden en opgroeien van kinderen en jongeren. Mede in het kader van het nieuwe jeugdstelsel biedt dit volop kansen voor gemeenten en organisaties in het jeugddomein. Paul Duijvestijn bespreekt een aantal ontwikkelingen op dit vlak en geeft aan waar mogelijkheden voor het jeugdbeleid liggen om de potentie van sport beter te benutten.
Literatuur
go back to reference Breedveld, K., Bruining, J. W., Dorsselaer, S. van, Mombarg, R., & Nootebos, W. (2010). Kinderen met gedragsproblemen en sport: Bevindingen uit de literatuur en uit recent cijfermateriaal. ’s-Hertogenbosch: Mulier Instituut. Breedveld, K., Bruining, J. W., Dorsselaer, S. van, Mombarg, R., & Nootebos, W. (2010). Kinderen met gedragsproblemen en sport: Bevindingen uit de literatuur en uit recent cijfermateriaal. ’s-Hertogenbosch: Mulier Instituut.
go back to reference Buysse, W., & Duijvestijn, P. (2011). Sport zorgt: Ontwikkeling van vier waardevolle sportaanpakken voor jongeren in de jeugdzorg. Amsterdam: DSP-groep. Buysse, W., & Duijvestijn, P. (2011). Sport zorgt: Ontwikkeling van vier waardevolle sportaanpakken voor jongeren in de jeugdzorg. Amsterdam: DSP-groep.
go back to reference Hermens, N., & Gilsing, R. (2013). Sportclubs in de jeugdketen. De mogelijkheden van pedagogische ondersteuning van sportverenigingen. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut. Hermens, N., & Gilsing, R. (2013). Sportclubs in de jeugdketen. De mogelijkheden van pedagogische ondersteuning van sportverenigingen. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut.
go back to reference Lagendijk, E. (2008). Lokale samenwerking tussen onderwijs en sport. In K. Breedveld, C. Kamphuis, & A. Tiessen-Raaphorst (red.), Rapportage sport 2008. Den Haag/’s-Hertogenbosch: Sociaal en Cultureel Planbureau/W.J.H. Mulier Instituut. Lagendijk, E. (2008). Lokale samenwerking tussen onderwijs en sport. In K. Breedveld, C. Kamphuis, & A. Tiessen-Raaphorst (red.), Rapportage sport 2008. Den Haag/’s-Hertogenbosch: Sociaal en Cultureel Planbureau/W.J.H. Mulier Instituut.
go back to reference Trompetter, A., & Zoon, M. (2012). Sport als zorgtraject. Een verkennende studie naar de effecten van sport in de geïndiceerde jeugdzorg. Utrecht: Nederlands Jeugdinstituut. Trompetter, A., & Zoon, M. (2012). Sport als zorgtraject. Een verkennende studie naar de effecten van sport in de geïndiceerde jeugdzorg. Utrecht: Nederlands Jeugdinstituut.
Metagegevens
Titel
Sport als onderdeel van het jeugdbeleid: ontwikkelingen en kansen in beeld
Auteur
Paul Duijvestijn
Publicatiedatum
01-12-2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Jeugdbeleid / Uitgave 3-4/2014
Print ISSN: 1873-9482
Elektronisch ISSN: 1876-6056
DOI
https://doi.org/10.1007/s12451-014-0055-1

Andere artikelen Uitgave 3-4/2014

Jeugdbeleid 3-4/2014 Naar de uitgave