Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2013 | Artikelen | Uitgave 7/2013

Bijblijven 7/2013

Spirituele zorg en geestelijk verzorgers

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 7/2013
Auteur:
Prof. dr. C. Leget
Belangrijke opmerkingen
hoogleraar zorgethiek en geestelijk begeleidingswetenschappen; bijzonder hoogleraar ethische en spirituele vragen in de palliatieve zorg vanuit de Associatie van Highcare Hospices; vicepresident European Association for Palliative Care

Samenvatting

Spirituele zorg is een essentieel deel van palliatieve zorg en een groeiend terrein van wetenschappelijk onderzoek. In 2010 verscheen in Nederland de eerste consensus-based richtlijn op dit terrein, die uitgangspunt is voor deze bijdrage. Volgens de richtlijn is spirituele zorg een opdracht voor alle disciplines, waarbij de geestelijk verzorger als de inhoudelijk deskundigste beschouwd wordt. Alle disciplines kunnen hun bijdragen leveren op de niveaus van (A) aandacht, (B) Begeleiding en (C) Crisisinterventies. Daarvoor worden eenvoudige instrumenten aangereikt die helpen het gesprek te openen, betekenislagen te onderscheiden en om te gaan met hoop in de palliatieve zorg.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2013

Bijblijven 7/2013 Naar de uitgave