Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

26-03-2021 | Onderzoek | Uitgave 5/2021

Huisarts en wetenschap 5/2021

Spiraal of ablatie bij hevig menstrueel bloedverlies?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 5/2021
Auteurs:
Marian van den Brink, Pleun Beelen, Peggy Geomini, Janny Dekker, Marlies Bongers, Marjolein Berger
Belangrijke opmerkingen
Van den Brink MJ, Beelen P, Geomini PM, Dekker JH, Bongers MY, Berger MY. Spiraal of ablatie bij hevig menstrueel bloedverlies? Huisarts Wet 2021;64(5):14-7. DOI:10.1007/s12445-021-1107-1.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

De hormoonspiraal en endometriumablatie zijn 2 veelgebruikte behandelingen bij hevig menstrueel bloedverlies. Omdat de hormoonspiraal minder invasief is en geen onomkeerbare werking heeft, onderzochten we in een gerandomiseerde non-inferioriteitstrial met 270 patiënten of starten met een hormoonspiraal niet onderdeed voor starten met endometriumablatie. Na 24 maanden was in de groep die startte met endometriumablatie het gemiddelde bloedverlies lager en de kans op een vervolgbehandeling kleiner. Maar het percentage vrouwen dat tevreden was en het bloedverlies uiteindelijk onder controle kreeg, was vergelijkbaar.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2021

Huisarts en wetenschap 5/2021 Naar de uitgave

Redactioneel

Testje doen?

Nieuws

Nieuws