Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-11-2017 | Uitgave 9/2017

Bijblijven 9/2017

Spina bifida, spinale dysrafie, neurogene blaasfunctiestoornissen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2017
Auteurs:
Dr. Pieter Dik, Paul W. Veenboer

Samenvatting

Spina bifida of een ‘open rug’ is een aangeboren afwijking die het gevolg is van een ontwikkelingsstoornis van ruggenmerg en wervelkolom. Meestal is de afwijking ter hoogte van de lendenwervels (lumbaal) gelegen, soms ter hoogte van het heiligbeen (sacraal) of de borstwervels (thoracaal). De patiënt met spina bifida vertoont een complex ziektebeeld met allerlei aspecten. Al spoedig na de geboorte is daarvoor de aandacht van behalve de kinderarts, van een aantal andere specialisten vereist, zoals de neuroloog, de neurochirurg, de plastisch chirurg, de uroloog, de orthopeed en de revalidatiearts.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2017

Bijblijven 9/2017 Naar de uitgave

OriginalPaper

Enuresis nocturna

OriginalPaper

Phimosis