Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-02-2020 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 1/2020 Open Access

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2020

Spijbelen onder scholieren: de rol van een zorgsituatie thuis

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 1/2020
Auteurs:
Ingrid van Tienen, Simone de Roos, Alice de Boer

Samenvatting

In dit artikel gaan we na of het hebben van een langdurig ziek gezinslid bij scholieren samenhangt met spijbelgedrag. De gegevens zijn afkomstig van het Health Behaviour in School-aged Children-onderzoek uit 2013, een representatief onderzoek onder Nederlandse middelbare scholieren die het regulier onderwijs bezoeken in de leeftijd van twaalf tot en met zestien jaar (n = 5.168). Behalve naar spijbelen en het hebben van een ziek gezinslid is gekeken naar sociaal-demografische kenmerken en ervaren sociale steun. Een op de tien scholieren rapporteert minstens één lesuur te hebben gespijbeld in de maand voorafgaand aan het onderzoek. Scholieren met een langdurig ziek gezinslid zijn vergeleken met scholieren zonder ziek gezinslid vaker meisjes, maken vaker deel uit van gezinnen met een lagere gezinswelvaart, komen vaker uit onvolledige gezinnen en ervaren minder steun thuis. Vergeleken met andere scholieren spijbelen scholieren met een langdurig ziek gezinslid niet vaker, maar wel meer lesuren, ook na correctie voor sociaal-demografische kenmerken en sociale steun. Steun van leraren en vrienden hangt samen met het al dan niet spijbelen en steun thuis is gerelateerd aan het aantal spijbeluren. Het versterken van steun in zowel de thuissituatie als de schoolsetting is van belang voor het reduceren van spijbelgedrag van scholieren, in het bijzonder voor scholieren met een langdurig zieke thuis.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2020

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2020 Naar de uitgave