Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2013 | Biomechanica & Bewegingsanalyse | Uitgave 4/2013

Podosophia 4/2013

Spiermomenten tijdens het lopen

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 4/2013
Auteur:
prof.dr.ir. Jaap Harlaar
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden zowel algemene principes uit de biomechanica en de bewegingsanalyse opgefrist, als podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.
Tekst: prof.dr.ir. Jaap Harlaar, Hoofd laboratorium voor klinische bewegingsanalyse, VU medisch centrum

Samenvatting

Het lichaam wordt tijdens het staan en lopen belast door de krachten vanuit het gewicht van het lichaam en de versnellingen ervan. Dit komt samen in de grondreactiekracht die meestal niet precies door het gewricht loopt. Het nettomoment dat de grondreactiekracht zo creëert rondom een gewricht, moet worden tegengehouden door de spieren. Omdat deze ‘uitlijning’ van de grondreactiekracht steeds verandert tijdens het lopen, verandert ook de rol van de spieren. Welke spieren zijn nu eigenlijk nodig om te kunnen lopen en wanneer?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Podosophia 4/2013 Naar de uitgave