Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Uitgave 10/2013

Tandartspraktijk 10/2013

Speeksel: ‘onbegrepen cariës’

Een speekselanalyse kán cariësprogressie verklaren

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 10/2013
Auteur:
dr. Casper P. Bots
Belangrijke opmerkingen
dr. Casper P. Bots is tandarts-epidemioloog (ACTA 2000). Hij is als tandarts-algemeen practicus verbonden aan De Mondzorgkliniek te Bunschoten. Voorts is hij gastmedewerker bij ACTA afd. Orale Biochemie en initiatiefnemer van het Nederlands Speekselcentrum (www.​speekselcentrum.​nl)
Regelmatig worden naar het speekselspreekuur van het Nederlands Speekselcentrum in Bunschoten patiënten doorgestuurd met onverklaarbare cariësprogressie. Speeksel is maar één van de factoren op het regelbord van de mondgezondheid, maar speelt een onmisbare rol bij de bescherming tegen cariës.
In navolging van het artikel ‘De stille kracht van speeksel" (TP juli 2013, pag. 14-17) presenteer ik ditmaal een casus van een 50-jarige vrouw met een redelijke mondhygiëne en een enorme cariësprogressie. Na het lezen van dit artikel heeft u inzicht in de rol die speeksel speelt bij de progressie van cariës, welk preventief plan opgesteld kan worden en wat het aanbevolen vervolgtraject is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2013

Tandartspraktijk 10/2013 Naar de uitgave

Product nieuws

Product nieuws

Gewone- en ongewone patiënten

Blaren in de mond

OriginalPaper

Optimaal composiet